Luchtkwaliteit in de Vlaamse scholen
Greenpeace publiceerde in maart de resultaten van zijn onderzoek naar de luchtkwaliteit in Vlaamse scholen. De luchtkwaliteit blijkt in zestig procent van de onderzochte scholen zorgwekkend of ronduit slecht. Hoe staat minister Joke Schauvliege tegenover dit rapport en overlegt ze hierover met haar collega-minister van Onderwijs Hilde Crevits?

Week na week wordt er aan tal van schoolpoorten geprotesteerd omwille van de luchtkwaliteit in en rond die scholen. Het is begonnen voor de paasvakantie en ouders en kinderen van steeds meer scholen doen mee. Dat willen ze volhouden tot de verkiezingen. Greenpeace publiceerde namelijk op woensdag 14 maart 2018 haar onderzoek ‘Mijn lucht, mijn school’, waarin het met verschillende partners luchtmetingen uitvoerde bij Belgische scholen. Meer bepaald werd van half november tot half december in 222 Belgische scholen de concentratie van stikstofdioxide gemeten. Ze plaatsten hiervoor buisjes aan de straatkant, op de speelplaats en in de klas. De deelnemende scholen, waarvan 64 procent uit Vlaanderen komt, namen deel op basis van interesse, zonder verdere selectie.

De conclusie van het rapport luidt: ‘In te veel scholen is de luchtkwaliteit zorgwekkend of ronduit slecht. Amper 7 scholen (3 procent) noteerden een relatief goede luchtkwaliteit. Bij 76 scholen (34 procent) is de lucht die kinderen inademen nog aanvaardbaar. Bij 61 procent van de scholen is de luchtkwaliteit aan de schoolpoort zorgwekkend tot ronduit slecht. Bovendien liggen de concentraties tijdens de schooluren 13 procent hoger dan de jaargemiddelde waarden in dit rapport’.

‘Ontdieselen’

Vlaams minister voor Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) erkent het probleem en wil het probleem bij de bron aanpakken.  “Mobiliteit is hier zeer belangrijk. We moeten het wagenpark vergroenen en ontdieselen en de totale verkeersintensiteit reduceren. Knelpunten komen voor langs drukke wegen en in street canyons. Een duurzaam mobiliteitsbeleid en ruimtelijk beleid zijn dan ook allebei cruciaal bij de aanpak van knelpuntlocaties”. Ook liet onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) weten dat ze zich wil inzetten om de auto uit schoolstraten te weren. “Maar het grotere plaatje, namelijk de luchtkwaliteit in de omgeving van de school, hebben we vanuit onderwijs niet rechtstreeks in de hand”, zegt Crevits aan De Morgen.

Het volledige rapport van Greenpeace kan u hier lezen.

Studio Commissie (herhaling), maandag 10 september 2018 vanaf 17u op vlaamsparlement.tv. Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.