Strengere regels voor dierenshows
Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts wil verbieden dat dieren in gevangenschap gedwongen worden onnatuurlijke kunstjes uit te voeren. Hij reageert daarmee onrechtstreeks op de kritiek die er de laatste weken gekomen is op de dolfijnenshows in Boudewijn Seapark. Een voorstel dat positief wordt onthaald in het Vlaams Parlement.

Vlaamse dierentuinen werken nog altijd onder de erkenningsvoorwaarden die zijn vastgelegd in een koninklijk besluit dat al dateert van 1998. In die twintig jaar heeft er een hele evolutie plaatsgevonden aangaande het welzijn van dieren in dierentuinen. “De manier waarop dierentuinen vandaag dieren tonen, is niet meer te vergelijken met hoe dat gebeurde toen het koninklijk besluit van 1998 werd opgesteld. Bovendien is er nu veel meer wetenschappelijke kennis over het houden van wilde dieren in dierentuinen en het invullen van hun behoeften. Tenslotte stelt de dierentuinbezoeker zich vandaag heel wat meer vragen bij het welzijn van de dieren en liggen zijn verwachtingen nu heel wat hoger”, zegt Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA).

Daarom verstrengt de minister de voorschriften voor Vlaamse dierentuinen. Hij wil daarmee het welzijn van dieren in dierenparken verbeteren. Concreet moet er altijd beschutting zijn voor dieren die permanent buiten gehouden worden. Daarnaast moet elke dierentuin voor de veiligheid volledig omheind zijn. Er komt ook een beperking op het fysieke contact tussen dieren en bezoekers. Voorts mogen dieren niet langer verplicht worden om kunstjes te vertonen die niet overeenkomen met hun natuurlijk gedrag. Tenslotte moet elke Vlaamse dierentuin een eigen ethische commissie oprichten.

Bron: Strengere voorschriften in Vlaamse dierentuinen

Studio Commissie (herhaling), zondag 9 september 2018 vanaf 17u op vlaamsparlement.tv. Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.