Te hoge elektriciteitsprijzen in België
We lopen in België 12.000 jobs en meer dan 500 miljoen euro per jaar aan investeringen mis door de hoge elektriciteitsprijzen. Dat blijkt uit onderzoek van Febeliec, de federatie van industriële energieverbruikers. Andries Gryffroy (N-VA) pleit in het Vlaams Parlement dan ook voor een snelle invoering van een energienorm in ons land.

De invoering van een energienorm staat zowel in het Vlaamse als in het federale regeerakkoord. Daarnaast is het ook opgenomen in het intefederale energiepact. De energienorm moet ervoor zorgen dat de verschillende componenten in de energiekost in België niet hoger zijn dan in onze buurlanden. De norm moet helpen om de concurrentiekracht van de bedrijven, in het bijzonder van energie-intensieve bedrijven, te bewaken. Febeliec, de federatie van industriële grootverbruikers, en de KU Leuven hebben een nieuw onderzoek gepubliceerd. Daarin wordt een verband aangetoond tussen de hoge elektriciteitsprijzen en de werkgelegenheid. Men komt tot de conclusie dat als de elektriciteitsprijs bij de energie-intensieve industrie met 10 procent daalt, dit 3 procent meer jobs zou opleveren. Ook zullen hierdoor de investeringen met 6 procent toenemen. Dat betekent concreet voor Vlaanderen 12.000 extra jobs en 550 miljoen euro extra investeringen.

Volgens Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) komt er tegen het einde van het jaar een studie die de energieprijzen- en tarieven in kaart brengt. “Deze studie moet als ijkpunt dienen om de evolutie van de elektriciteitsprijzen voor de verschillende sectoren te monitoren. Bij het uitwerken van de energienorm zullen de verschillende entiteiten zich op de resultaten van de studie baseren”. Energiespecialist Andries Gryffroy (N-VA) is niet helemaal tevreden met het antwoord van de minister. De studie werd namelijk een jaar geleden reeds beloofd. “Nu zegt de minister dat de studie af zal zijn eind 2018. Dat de energienorm zal worden ingevoerd in 2018. Nu, als de studie af is eind 2018 kan de minister moeilijk opnieuw meteen de energienorm invoeren”, aldus Gryffroy.

Bron: ‘Vlaanderen tegen de zomer klaar met voorbereidend werk voor energienorm’

Studio Commissie (herhaling), zondag 9 september 2018 vanaf 17u op vlaamsparlement.tv. Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.