Na negen jaar fractieleiderschap voor Groen stopt Björn Rzoska met het aanvuren van zijn eigen troepen. Vlaams volksvertegenwoordiger Mieke Schauvliege neemt de fakkel over. Rzoska droomde er ooit van om minister te worden, maar in 2024 zegt hij de nationale politiek vaarwel en focust hij zich volledig op zijn thuisstad Lokeren. Hij praat openhartig over zijn keuze met journalist Marc Van de Looverbosch in Het Gesprek.

Onlangs verraste Vlaams volksvertegenwoordiger Björn Rzoska (Groen) vriend en vijand met het bericht de nationale politiek vaarwel te zeggen in 2024. Rzoska wil zich toeleggen op de lokale politiek en hoopt bij de volgende verkiezingen mee te kunnen besturen in Lokeren. “Mijn beslissing is onherroepelijk en definitief. Ik zou graag dingen willen realiseren op het terrein in plaats van voortdurend oppositie te voeren. Daarom ga ik 100% voor mijn thuisstad Lokeren en zal ik niet op verschillende lijsten staan. Mijn lot ligt in handen van de Lokeraars.”

Pensioenregeling

Na de commotie in de Kamer over de pensioenextra’s, bleek dat ook in het Vlaams Parlement het pensioenplafond werd omzeild. Vlaams volksvertegenwoordiger Jos D’Haese (PVDA) bracht aan licht dat 10 jaar geleden alle partijen (met uitzondering van PVDA) hebben beslist dat hun eigen pensioen tot 20 procent boven het wettelijk maximum kan uitstijgen. “Het is onaanvaardbaar en niet uit te leggen. Onze pensioenregeling moet aansluiten op de pensioenregeling van de mensen in de samenleving, de werknemers. Het is nogmaals het bewijs dat het statuut van parlementsleden nog verbeterd kan worden.” Maar ook Groen zette destijds het licht op groen. “Er is blijkbaar een generatie politici geweest die vindt dat dit normaal is. Maar de huidige generatie is daar niet mee gediend en we zullen dat systeem dan ook hervormen”, zegt Rzoska in Het Gesprek.

Moordstrookjes

Rzoska liet zich vaak opmerken in het Vlaams Parlement, onder andere toen hij het woord ‘moordstrookjes’ (een niet-verhoogd fietspad, niet afgescheiden van de rijweg, nvdr.) in de mond nam. Het woord schopte het zelfs tot Woord van het Jaar in 2018. Maar het was een uitspraak waarvoor hij in het halfrond op de korrel werd genomen. Toenmalig minister-president Geert Bourgeois was “gechoqueerd”. “Veel mensen in het parlement pleiten ervoor dat men zich meer moet verplaatsen met de fiets, maar dan moet dan ook op een veilige manier kunnen. Daar was het mij om te doen. Maar achteraf gezien, had ik het anders moeten formuleren.”