Miljard
Vanaf 2021 zal er jaarlijks meer dan 7 miljard euro wegvloeien van Vlaanderen naar Franstalig België. Dat blijkt uit een studie van het Departement Economie van de KU Leuven. Vlaams minister-president Jan Jambon wijst erop dat Vlaanderen ‘niet aan de knoppen zit’ maar dat deze tranfers o.a. vervat zitten in de federale Bijzondere Financieringswet. “Hoog tijd om dit aan te kaarten bij een volgende staatshervorming”, klinkt het bij Vlaams Belang-fractieleider Chris Janssens.

In 2017 maakte het departement van de KU Leuven op vraag van de vorige Vlaamse regering een studie over de financiële transfers tussen de verschillende gewesten. Eind vorig jaar is er op basis van dat basisrapport een tweede actualisatie gebeurd. Daaruit blijkt dat het transferbedrag naar Wallonië verder de hoogte in gaat waarbij weldra het bedrag van 7 miljard euro per jaar overschreden zal worden.

“Volgens de studie bedroegen die transfers in 2019 vanuit het Vlaamse Gewest 6,8 miljard euro, namen die in 2020 verder toe tot 6,9 miljard euro en zullen die volgens de prognose in 2021 verder oplopen tot meer dan 7 miljard euro en in 2022 tot 7,2 miljard euro”, zegt Chris Janssens (Vlaams Belang). Op die manier transfereerde er in 2020 per Vlaming 1.076 euro naar het zuiden van het land.

Staatshervorming?

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) wijst erop dat het federale niveau beslist over de transfermechanismen in België. “Het is in de federale bovenbouw dat die dingen zich afspelen. De mensen denken soms dat wij hier jaarlijks een cheque uitschrijven en dat die dan per koerier naar Wallonië of naar Brussel gebracht wordt, maar dat is natuurlijk – gelukkig – niet het geval”, zegt Jambon. “Ik heb nooit onder stoelen of banken gestoken dat de transfers op zijn minst transparanter moeten met meer aandacht voor responsabilisering. Een grotere financiële onafhankelijkheid van Vlaanderen is daarbij mijn drijfveer.”

Het volledige verslag kan u hier terugvinden.

Lees ook: Interregionale financiële stromen in België van 2000 tot 2020

De Koepelzaal, zaterdag 17 april 2021 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.