Volgens Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir, zijn de federale, Brusselse en Waalse collega’s bijgedraaid. Ze willen nu allemaal flinke bijsturingen aan de Europese natuurherstelwet. Journalist Marc Van de Looverbosch vraagt aan Mieke Schauvliege of de groenen in de verschillende regeringen het daarmee eens zijn?
De Europese wetgeving die oplegt dat we de natuur in ons land moeten herstellen, gaat volgens sommigen te ver. Nadat Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) vroeg om even de pauzeknop in te drukken voor nieuwe Europese klimaatplannen, krijgt ze nu ook steun van premier De Croo (Open Vld). Probleem in België is dat heel veel regeringen een consensus moeten vinden. Zitten de gewesten en de federale regering op dezelfde lijn? “Mevrouw Demir zegt dat misschien maar dat is niet het geval. Ze is met de waarheid een loopje aan het nemen. De cruciale elementen van de natuurherstelwet, waar minister Demir het moeilijk mee had, daar is niet op toegegeven. Ik hoop dat we alsnog met een gezamenlijk standpunt naar Europa kunnen gaan”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Mieke Schauvliege (Groen).
Ook Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie, vindt het onbegrijpelijk dat Demir en De Croo op de pauzeknop drukken. Alleen met de natuurherstelwet kan men de achteruitgang van de biodiversiteit een halt toeroepen, klinkt het. Sommigen spreken over ‘groene waanzin’, anderen vinden het dan weer noodzakelijk. Wat is het nu? “Er wordt gepolariseerd zodat er geen inspanningen moeten geleverd worden. Het zijn gewoon afleidingsmanoeuvres”, zegt Schauvliege in Studio Vlaams Parlement. “De pauzeknop induwen, betekent terugschroeven op het vlak van klimaatambitie. Dat kunnen we ons gewoon niet veroorloven. We staan aan de vooravond van een hete, warme en droge zomer. We moeten ons daartegen wapenen. Mensen die zeggen dat we aan doemdenken doen, hebben waarschijnlijk de afgelopen weken niet naar Italië en Spanje gekeken.”