Uit een nieuw onderzoek blijkt dat Vlamingen minder met de auto rijden en meer met de fiets. Maar het openbaar vervoer laten we liever links liggen. Mogen we blij zijn met die resultaten of niet? Journalist Marc Van de Looverbosch vraagt het aan Vlaams volksvertegenwoordiger Els Robeyns (Vooruit). Zij vindt dat de Vlaamse regering de mensen uit de bus jaagt.

Het is de zesde keer sinds 1994 dat het onderzoek naar het verplaatsingsgedrag van de Vlaming is gehouden. Nooit eerder verplaatsten we ons zoveel met de fiets maar het openbaar vervoer laten we meer en meer links liggen. “Het is positief dat meer Vlamingen zich verplaatsen met de fiets, maar slechts 4 procent verplaatst zich nog met het openbaar vervoer. Voor corona was dit nog 7 procent, dus opnieuw een dieptepunt voor ons openbaar vervoer”, stelt Vlaams volksvertegenwoordiger Els Robeyns (Vooruit) vast.

Elk jaar vermijden steeds meer mensen de tram, bus of metro van De Lijn, maar het aantal klachten daalt niet mee. Een teruglopende stiptheid en een groot aantal geschrapte ritten zorgen voor veel frustraties bij de passagiers. “De Vlaamse Regering heeft bewust gekozen voor de fiets, wat een goede zaak is, en niet voor het openbaar vervoer. Maar het zou een en-en-verhaal moeten zijn”, zegt Robeyns in Studio Vlaams Parlement. “Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) kiest er bewust voor om niet voluit die kar van het openbaar vervoer te trekken. Ze jaagt met haar beleid de mensen uit de bussen. Als de minister zo blijft voordoen, zal ze de geschiedenis ingaan als de minister die de meeste passagiers uit de bussen heeft gejaagd.