Minister Gatz heeft vertrouwen in reputatie van Vlaamse musea
Ondanks de problemen in het Gentse Museum voor Schone Kunsten met de Toporovski-collectie en de restoratie van het Lam Gods blijft Vlaams minister voor Cultuur Sven Gatz optimistisch over de reputatie van Vlaamse musea. Hij heeft nog geen signalen gekregen uit het buitenland over een verandering in samenwerking. Dat zegt hij in de commissie naar aanleiding van de open brief van zestien Vlaamse museumdirecteurs.

Enkele weken geleden kwam het Museum voor Schone Kunsten (MSK) in Gent in de problemen terecht nadat de echtheid van Russische kunst van het Toporovski-echtpaar in vraag werd gesteld. Hierdoor werd Museumdirecteur Catherine De Zegher voorlopig op non-actief gezet. “De heer Toporovski wilde geen expertencommissie, mevrouw de Zegher wilde geen expertencommissie. Dat kan ik tenminste alleen maar afleiden uit hun ‘advocaatsgewijze’ reacties. Kortom, er was geen medewerking van minstens twee partijen. Ik vind dat vanuit beide posities onprofessioneel en zelfs verdacht”, zegt Bart Caron (Groen). “Als je als directeur van een museum de briefwisseling over je professioneel handelen laat voeren door je advocaat, dan is er, vrees ik, iets aan de hand”.

Vandaag hebben het Parket van Gent en de federale politie een huiszoeking gehouden in het MSK. Vermoedelijk is het parket op zoek naar documenten die De Zegher zou hebben achtergehouden die licht kunnen werpen op de echtheid van de zogeheten Toporovski-collectie. Daarnaast nam de Stad Gent auditeur Ernst & Young onder de arm om het MSK door te lichten. Deze moet onderzoeken in welke mate het MSK de geijkte regels en gebruikelijke referentiepraktijken inzake inkomende bruiklenen gevolgd heeft.

Imagoschade?

Tijdens de commissie voor Cultuur vrezen verschillende parlementsleden dat de aanhoudende commotie nefast is voor het imago van Vlaanderen. Maar minister Sven Gatz (Open Vld) blijft optimistisch. “Ik ben alleszins nog steeds overtuigd van de intrinsieke kwaliteit, professionaliteit én integriteit van de museumsector. Dat mogen we in dit debat misschien wel eens meer benadrukken”, zegt Gatz. “Het lijkt mij dan ook belangrijk om ook internationaal snel signalen uit te sturen dat Vlaanderen in de museumwereld wel te vertrouwen is. Ik zal daar met het museumoverleg zo snel mogelijk de nodige stappen rond zetten”.

Studio Commissie, maandag 19 maart 2018 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Daarna doorlopend te bekijken in onze nieuwslus.