snelrecht
Vlaams minister-president Jan Jambon doet een oproep aan de federale regering om dringend werk te maken van het snelrecht. Aanleiding voor de oproep was een gewelddadig filmpje dat circuleert op sociale media. In het filmpje is te zien hoe een 15-jarige jongen aan de bibliotheek van Puurs-Sint-Amands door verschillende belagers in elkaar geslagen wordt.

Zondagnamiddag is een 15-jarige jongen aan de bibliotheek van Puurs-Sint-Amands aangevallen door een groepje van zes jongeren. Op een video die circuleert op social media is te zien hoe de groep de jongen schopt en slaat. “Het filmpje was schokkend en bracht duidelijk veel emoties teweeg bij veel Vlamingen. Ik hoop vooral dat iedereen die het filmpje heeft gezien dezelfde reactie had als ik: misselijk en woedend”, zegt Filip Brusselmans (Vlaams Belang). In het Vlaams Parlement vraagt Brusselmans zich af welke stappen de Vlaamse regering (binnen haar bevoegdheden) zal ondernemen om ervoor te zorgen dat dit slachtoffer het laatste slachtoffer is.

“Het Vlaams jeugddelinquentierecht biedt mogelijkheden en handvatten aan om snel en duidelijk te reageren op strafbare feiten. Maar het blijft wel de taak van het gerecht en de magistratuur om te beslissen welke maatregelen ze willen opleggen”, zegt Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). Hij doet hierbij een oproep aan de jeugdrechters om snel gepaste maatregelen op te leggen. Maar ook aan de federale regering om snel werk te maken van het snelrecht.

Het volledige verslag kan u hier terugvinden.

De Koepelzaal, zaterdag 17 oktober 2020 vanaf 18u30 op vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.