MNM haalt rapper uit de ether
De jonge rapper BizzyBlaza mocht ​op radiozender MNM zijn nieuwe single voorstellen in het hiphopprogramma Urbanice, maar ging daarbij iets te ver. Na zijn optreden deed de rapper enkele onaanvaardbare uitspraken en werd zijn microfoon uitgetrokken. In het Vlaams Parlement laat Vlaams minister van Media Sven Gatz (Open Vld) weten dat MNM correct heeft gehandeld en er alles aan zal doen om dit in de toekomst te vermijden.

In het radioprogramma UrbaNice van 3 mei mocht de rapper BizzyBlaza zijn nieuw nummer en videoclip komen voorstellen. Maar aan het einde van zijn optreden riep hij slogans die kunnen aanzetten tot haat. Daarop hebben de dj’s beslist de micro dicht te draaien. De livesessie werd afgebroken, maar de rapper filmde wel nog het daaropvolgende gesprek dat hij had met de presentatoren. En dat werd nadien ook opgepikt in de media. “Buiten de uitzending zijn Brahim en Astrid op een respectvolle manier in dialoog gegaan met de rapper. Dat vertrouwen werd geschonden doordat de rapper en z’n entourage dit gesprek in het geheim hebben gefilmd, en hier vervolgens een gemanipuleerde montage van hebben verspreid”, reageerde de VRT.

Tijdens de commissie voor Media vraagt Vlaams Parlementslid Wilfried Vandaele (N-VA) zich toch af of de MNM-redactie zich niet beter had kunnen informeren over dat nieuwe nummer van de rapper. “De videoclip staat immers al online sinds maart 2018, en het lied zelf bevat ook passages die aanzetten tot haat. Is in dit soort gevallen meer voorzichtigheid niet beter?”. Maar volgens minister voor Media Sven Gatz heeft de MNM-redactie goed gehandeld en hadden ze dit niet kunnen voorzien. “Ik wil benadrukken dat dit het eerste voorval is in zes jaar van de uitzending van dit programma. De VRT geeft aan dat de tekst van het nummer eerder werd beschouwd als humor, deels ook als zelfrelativerende humor omdat de rapper zichzelf als moslim ook op de korrel nam. Het nummer was niet ingeschat als haatdragend op zich. Zo had de rapper dat ook zelf aangegeven, ook in het interview voorafgaand aan de live muzieksessie”.

Studio Commissie, maandag 25 juni vanaf 17u op vlaamsparlement.tv. Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.