Motorrijders mogen busbanen niet gebruiken
Minister van mobiliteit Ben Weyts is niet van plan de busbanen op de openbare weg toegankelijk te maken voor motorrijders. Dat zei hij in het Vlaams Parlement naar aanleiding van een vraag van CD&V-politica An Christiaens over de veiligheid van motorrijders.

In mei pleitte federaal minister voor Werk, Kris Peeters (CD&V), ervoor om motorrijders de busstroken te laten gebruiken. Ook Vlaams Parlementslid An Christiaens (CD&V) is hiervoor te vinden. Vorig jaar diende zij een conceptnota in voor een motorvriendelijk mobiliteitsbeleid. Die conceptnota pleitte voor een doorgedreven opleiding en sensibilisering op maat van de motorrijder. Daarbij werd gevraagd om het gebruik van busbanen toe te staan voor motorrijders. Behalve op plaatsen waar dat onvoldoende veilig kon of waar de doorstroming van het openbaar vervoer niet kon worden gegarandeerd. “11 procent van de doden en zwaargewonden in het verkeer zijn motorrijders, terwijl ze slechts 1 procent van de afgelegde kilometers in ons verkeer vertegenwoordigen”, zegt Christiaens. “Tijdens een hoorzitting in oktober 2017 bleek er heel wat steun voor de algemene conceptnota, onder andere van de Motorcycle Action Group (MAG). Ook Touring vond een proefproject wenselijk”.

Maar Vlaams minister van Mobiliteit, Ben Weyts (N-VA), is niet te vinden voor het proefproject. “Een busbaan dient voor de bus. Extra categorieën van voertuigen toelaten zorgt voor verwarring in hoofde van de weggebruiker. Dat blijkt uit een rondvraag. En die busbanen moeten dan ook opnieuw een signalisatie krijgen, een extra bord, een markering”, zegt de minister. “Maar het belangrijkste argument dat men aanhaalt, betreft de veiligheid: men wijst op verschillende risico’s, bijvoorbeeld bij in- en uitvoegmanoeuvres en risico’s ten gevolge vooral van de snelheidsverschillen en ook verschillen op het vlak van remafstand. Als een bus een bepaalde snelheid heeft, kan die niet meteen bruusk remmen, zoals motoren dat wel kunnen”.

Studio Commissie, vrijdag 19 januari 2018 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Daarna doorlopend te bekijken in onze nieuwslus.