Vlaams minister voor Economie Philippe Muyters (N-VA)
“Stop met uw insinuaties, ik wist niks af van Uplace Light”. Minister van Economie Philippe Muyters is de beschuldigingen van oppositiepartijen beu dat hij in achterkamertjes namens de Vlaamse regering deals zou gesloten hebben rond het befaamde Uplace-dossier. Het ging er dan ook niet bepaald mals aan toe in de commissie economie van het Vlaams Parlement toen het onderwerp aan bod kwam.

De Raad van State heeft het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) van het geplande winkelcomplex Uplace vernietigd. Dat is een nieuwe tegenslag voor het complex nadat eerder dit jaar de milieuvergunning werd geschorst. Nu het GRUP werd vernietigd kan Uplace ook geen bouwvergunning meer krijgen. De hoop om zo snel mogelijk te starten en om zelfs tegen 2019 te openen lijkt erg ijdele hoop. Maar volgens oppositiepartijen Groen en sp.a heeft minister van Werk, Philippe Muyters (N-VA), de laatste maanden achter de schermen actief ingezet voor een “Uplace Light“, een afgeslankte versie van de oorspronkelijke plannen voor het winkelcentrum in Machelen.

“We hebben de verslagen opgevraagd van de stuurgroep die met dat dossier bezig is. In die verslagen staat zeer duidelijk dat een paar maanden geleden de kabinetsmedewerker van de minister zelf de piste lanceert om verkennende gesprekken te voeren”, zegt Vlaams fractieleider van Groen Björn Rzoska in De Ochtend. Minister Muyters ontkent dat er sprake is geweest van geheime gesprekken en initiatieven. Hij spreekt van onterechte “stemmingmakerij en insinuaties”. Tijdens de commissie voor Economie ging het er soms verhit aan toe. “Stop met die insinuaties of toon het aan!”, riep een boze Muyters.

Studio Commissie, vrijdag 19 januari 2018 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Daarna doorlopend te bekijken in onze nieuwslus.