Nieuw verzet tegen voetbalstadion Brugge
Ghelamco-topman Paul Gheysens bezit een deel van de percelen die onteigend zouden worden voor het nieuwe stadion in Brugge. Daarom gaat Gheysens in beroep tegen de plannen, waardoor het nieuwe stadion gevaar loopt. West-Vlamingen Axel Ronse (N-VA) en Stefaan Sintobin (Vlaams Belang) vragen zich af hoe het verder moet.

Langs de Blankenbergsesteenweg zou, op een terrein van ongeveer 146 hectare, het gloednieuwe stadion van Club Brugge moeten komen. Maar niet als het van bouwgroep Ghemlanco afhangt. Paul Gheysens, de topman van bouwgroep Ghelamco en Antwerp, vraagt de vernietiging van het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) dat in september werd goedgekeurd. “Het is onaanvaardbaar dat de percelen gedwongen worden onteigend, louter en alleen ten voordele van een private onderneming, die Club Brugge is”, zo staat in het uittreksel van het beroep, dat VTM NIEUWS kon inkijken. Ghemlanco bezit gronden op het perceel waar het stadion en enkele industrie- en recreatiezones zouden komen. Het lijkt geen toeval dat het net Paul Gheysens is die Club Brugge, en vooral voorzitter Bart Verhaeghe, tegenwerkt. Zo moest het Eurostadion het prestigeproject van Gheysens worden, maar onder meer Bart Verhaeghe, ondervoorzitter van de voetbalbond, was tegenstander van het project.

“Die ruzie tussen die grote-kleine jongens doet mij toch ook aan iets anders denken. Verdorie, het is toch godgeklaagd, dat er in Vlaanderen andere mensen wild kunnen gaan speculeren op wijziging van bestemming van terreinen. Wijzigingen die gebeuren door de overheid in het kader van het algemeen belang”, zegt Axel Ronse (N-VA). “Zodat zij lekker kunnen gaan cashen en als ze zien dat ze door een onteigening nog niet genoeg hebben kunnen cashen, dan leggen ze maar even de boel plat in een hele regio”. Minister voor Leefmilieu, Joke Schauvliege (CD&V), blijft er nog steeds gerust in. “Het is een zeer sterk juridisch onderbouwd dossier, dus ik verwacht dat het overeind zal blijven. Maar ik heb geen glazen bol natuurlijk”, aldus de minister.

Studio Commissie, dinsdag 30 januari 2018 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Daarna doorlopend te bekijken in onze nieuwslus.