1 op 3 scholen heeft geen asbestinventaris
Het is nochtans verplicht, maar slechts 1 school op 3 heeft een asbestinventaris. In scholen waar die wel aanwezig is, is die bovendien vaak niet volledig. De Vlaamse ministers Hilde Crevits en Joke Schauvliege hebben daarom 7,5 miljoen euro uitgetrokken om asbest versneld en veilig uit schoolgebouwen te verwijderen.

Scholen zijn in principe verplicht om een zogezegd asbestinventaris te hebben. Een lijst met plaatsen waar asbest in de gebouwen zit, samen met een inschatting van hoe gevaarlijk dat is. Maar 1 op de 3 scholen heeft zo een lijst niet. “Dat zijn zorgwekkende cijfers, zeker als we weten dat veel scholen zich voor werken op zo’n inventaris baseren”, zegt Johan Danen (Groen). “Als die dan onvolledig blijkt, lopen leerlingen en werknemers mogelijk blootstellingsrisico’s”. Niet alle asbest is een acuut gevaar, maar toch vraagt de partij meer maatregelen. Zo wil Groen bijvoorbeeld een echt asbestsaneringsfonds en een meldpunt voor asbest.

“Gezien de vastgestelde problematiek zal prioritair ingezet worden op het ondersteunen van de opmaak of actualisatie van de asbestinventaris voor alle Vlaamse scholen”, reageert minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V). In mei 2017 kondigde ministers Crevits en Schauvliege aan dat er een budget van 7,5 miljoen euro extra zou worden vrijgemaakt. Met dit budget zouden asbesthoudende materialen in scholen worden verwijderd. Bij een selectie van 300 scholen werd een asbestinventaris opgemaakt. Uit de eerste voorlopige resultaten bleek dat er 20 dringende dossiers waren. “We pakken het aan. De scholen waar een dringende situatie is vastgesteld, werden door de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) schriftelijk en telefonisch aangespoord om zich aan te melden voor de effectieve sanering. Maar de aanmelding moet op initiatief van de school gebeuren en is vrijwillig”, aldus minister Schauvliege.

Studio Commissie, dinsdag 30 januari 2018 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Daarna doorlopend te bekijken in onze nieuwslus.