Steeds meer georganiseerde stropers in Vlaanderen
Zwaarbewapende stropers komen steeds meer voor in Vlaanderen. Het illegaal jagen op wilde dieren brengt veel geld op, zo brengt een versneden ree tussen de 100 en 400 euro op en een haas kan al verkocht worden voor 20 euro. Dat moet worden aangepakt vindt Piet De Bruyn (N-VA) en hij maant Vlaams minister van Natuur Joke Schauvliege dan ook aan om actie te ondernemen.

Het Agentschap voor Natuur en Bos stelde in 2016 180 pv’s voor stroperij op. De meeste inbreuken gingen over illegale visvangst, slechts een kleine minderheid over de jacht. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister van Natuur Joke Schauvliege (CD&V) op een vraag van Piet De Bruyn (N-VA). “Maar wildstroperij is natuurlijk moeilijk om op heterdaad vast te stellen. De moderne wildstropers maken gebruik van diverse hulpmiddelen; zoals nachtkijkers en geluiddempers. Hierdoor kunnen deze activiteiten onder de radar blijven”, zegt de minister.  Meerdere ­natuurinspecteurs, regiobeheerders en boswachters bevestigen deze vaststelling. “Het gebeurt steeds professioneler en georganiseerder”, zegt boswachter Filip Van den Bossche.

Omdat stropers anders te werk gaan pleit De Bruyn ervoor dat we snel werk maken van een nieuw plan van aanpak. “Gezien het stropen 2.0, hebben we ook behoefte aan handhaving 2.0. De vraag is of de handhavers op het terrein voldoende bijgeschoold worden en de nodige middelen ter beschikking hebben. Zodat ze hun taak, die hen wordt toevertrouwd, naar behoren kunnen vervullen”, zegt De Bruyn.

Studio Commissie, dinsdag 30 januari 2018 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Daarna doorlopend te bekijken in onze nieuwslus.