VRT

De VRT moet een “terughoudende” houding aannemen op de advertentiemarkt en tegenover de vedettecultus van VRT-medewerkers en schermgezichten. Dat staat in een resolutie van de Vlaamse meerderheidspartijen in aanloop naar een nieuwe beheersovereenkomst met de openbare omroep. Deze resolutie werd op 1 juli in het Vlaams Parlement goedgekeurd. Meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open Vld stemden voor, oppositiepartijen Groen, PVDA en sp.a stemden tegen. Oppositiepartij Vlaams Belang onthield zich.

De linkse oppositiepartijen in het halfrond maken zich zorgen om de nieuwe beheersovereenkomst. Zo vreest Katia Segers (sp.a) dat de VRT met de resolutie van de meerderheid “in het gareel” zal worden gedwongen en onvoldoende groeikansen zal krijgen. Volgens Segers wordt er heel veel “in mandje van de VRT” gelegd, maar krijgt de omroep onvoldoende middelen en “extra controles” in ruil.

Vlaams Parlementslid Elisabeth Meuleman (Groen) vreest dan weer dat de VRT met de resolutie van de meerderheid “klein wordt gehouden”. Ze verwijst daarvoor naar enkele “venijnige zinnetjes” die in de tekst staan, bijvoorbeeld over de houding tegenover schermgezichten en de reclameplafonds. Meuleman: “Men zegt dat men een sterke en performante VRT wil, maar met welke middelen gaat dat gebeuren?”

Het volledige verslag kan u hier terugvinden.

De Koepelzaal, dinsdag 21 juli 2020 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.