Minister Wouter Beke in de coronacommissie

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke ligt zwaar onder vuur. Zijn aanpak van de coronacrisis was de voorbije weken al het voorwerp van forse kritiek in het Vlaams Parlement. Op maandag 20 juli verschijnt de minister in de coroncommissie van het Vlaams Parlement. Beke wordt er tijdens een hoorzitting ondervraagd over de maatregelen en de toestanden in de woonzorgcentra.

De coronacommissie in het Vlaams parlement organiseerde de voorbije weken elf hoorzittingen met experts en mensen uit de sector om te achterhalen hoe de Vlaamse regering de coronacrisis heeft aangepakt. De focus lag in deze eerste fase van de werkzaamheden op de woonzorgcentra, één van de beleidsdomeinen waarvoor Vlaams Welzijnsminister Wouter Beke de politieke verantwoordelijkheid draagt.

Dat de woonzorgcentra de crisis onvoorbereid in gingen en er gehavend uit kwamen, was al snel duidelijk: bijna twee op de drie patiënten die overleden aan corona in Vlaanderen, kwam uit een rusthuis.

Verschillende getuigen geven aan dat de Vlaamse overheid zich duidelijk heeft ingespannen om de crisis te beheersen. Toch klinkt ook kritiek aan het adres van de minister van Welzijn. Zo zei Pedro Facon, de voorzitter van de interministeriële conferentie Volksgezondheid, dat de federale werkgroep eind maart al aanbevelingen had opgesteld voor de woonzorgcentra, maar dat de regionale ministers daar niet van wilden weten. “Hun antwoord was dat ze verkozen om alles zelf te coördineren. Ik vond dat jammer”, klonk het.

Intussen is ook duidelijk geworden dat het contactonderzoek, één van de belangrijkste barrières tegen een tweede coronagolf, vierkant draait. De oppositie reageerde vorige week dinsdag nog verontwaardigd toen Beke in de commissie voor Welzijn benadrukte dat er inderdaad sprake is van kinderziektes, maar dat er “geen indicatie is op systematische problemen met de registratie van patiënten of het bereiken van risicocontacten”.

De Koepelzaal, maandag 20 juli 2020 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.