Nieuwe blauwe pmd-zak
Tegen 2021 zou in heel België de nieuwe blauwe PMD-zak in omloop moeten zijn. Dat zegt minister Joke Schauvliege in het Vlaams Parlement. In de vernieuwde blauwe zak zouden we meer plastic materialen mogen stoppen om te recycleren. Tijdens de commissie voor Leefmilieu wisselen parlementsleden van gedachten met de minister over hoe de uitrol van het nieuwe systeem zal verlopen.

In de blauwe PMD-zak mogen in theorie enkel plastic flessen, drankkartons en metalen verpakkingen, maar in de praktijk is dat vaak anders. Nu moet al dat fout plastic manueel uit de blauwe zak gesorteerd worden, om het dan nadien toch te verbranden. Vanaf 2019 zal dit niet meer nodig zijn, want dan voert Fost Plus de nieuwe blauwe zak in. Dat wil zeggen dat je binnenkort dus ook yoghurtpotjes, margarinevlootjes en plastic folie in je PMD-zak mag gooien. “Volgens mij treedt er onmiddellijk een combinatie van problemen op. We hebben het grofweg over twee soorten plastic plus een deel vervuiling. Het gaat over pet- en shampooflessen, wasmiddelflessen enzovoort”, zegt Steve Vandenberghe (sp.a). “Indien men ingaat op dit voorstel van Fost Plus, zal er inderdaad meer worden gerecycleerd, maar het gevaar is dan dat de kwaliteit achteruitgaat”.

Het systeem zou geleidelijk worden ingevoerd in heel België, gespreid over een periode van twee jaar tussen 1 januari 2019 en 2021. Het voorstel van Fost Plus moet wel eerst door de drie gewesten worden goedgekeurd. “Het implementatieplan zal besproken worden binnen de Interregionale Verpakkingscommissie. In het kader van de nieuwe erkenning van Fost Plus zal een beslissing worden genomen over de verdere uitrol van de p+md (de nieuwe PMD-zak). Die gesprekken worden de komende weken en maanden opgestart. Er is nog geen definitieve beslissing”, zegt minister van Leefmilieu, Joke Schauvliege (CD&V).

Studio Commissie, donderdag 18 januari 2018 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Daarna doorlopend te bekijken in onze nieuwslus.