woonzorgcentra
De linkse oppositie had dinsdag in het Vlaams Parlement heel wat vragen voor minister van Welzijn Wouter Beke over de teststrategie in woonzorgcentra. Aanleiding was het feit dat eind april een woonzorgcentrum in Oostende coronavrij verklaard werd en er enkele weken later plots 34 coronapatiënten werden vastgesteld. Ook over de problematische opstart van het contactonderzoek waren nog heel wat vragen voor de minister.

Afgelopen week zijn er meerdere uitbraken van het coronavirus vastgesteld in woonzorgcentra. In het Vlaams Parlement maakt men zich hierover zorgen. Volgens Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke is er geen reden tot paniek. Uit de nieuwste cijfers blijkt namelijk dat 4 op de 5 Vlaamse woonzorgcentra reeds coronavrij zijn. In de overige centra gaat het in het overgrote deel over maximum 10 procent van de bewoners die besmet zijn met het virus.  “Als er een nieuwe besmetting in een woonzorgcentrum is dan kan de betrokken arts beslissen om iedereen te testen. Dat had de betrokken arts in het woonzorgcentrum Boarebreker in Oostende ook kunnen doen”, zegt minister Beke.

Problemen contactonderzoek

Op 11 mei ging de operatie ‘contact tracing’ in ons land van start. De Nationale Veiligheidsraad besliste namelijk dat de gewesten en gemeenschappen een systeem van contactonderzoek moesten uitrollen. Op deze manier willen ze de verspreiding van het coronavirus beter in kaart brengen. In Vlaanderen moesten zo’n 1200 contactspeurders de contacten opsporen van mensen met Covid-19-symptomen. Voor de uitvoering hiervan koos de Vlaamse Regering voor een consortium van de vijf ziekenfondsen, consultant KPMG en de callcenters Koramic2Engage, N-Allo, Callexcell en Yource.

Vandaag zijn er slecht 450 contactopspoorders aan de slag, van wie een derde actief is. “De anderen worden ingezet in opleidingen om ervoor te zorgen dat de kwaliteit van de telefoongesprekken verbeterd kan worden”, zegt Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V). Daarnaast zal de minister ook een informatiecampagne uitrollen om het belang van contactonderzoek in de strijd tegen corona te benadrukken. “Het is belangrijk dat iedereen vertrouwen heeft en dat iedereen ook weet dat men de privacy respecteert”, aldus de minister.

Het volledige verslag kan u hier terugvinden.

Studio Commissie, maandag 2 juni 2020 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.