Islampartijen maken in heel Europa hun opkomst. Ook in Vlaanderen zal er misschien een islampartij opkomen bij de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2018. Mercedes van Volcem (Open Vld) vraagt zich af hoe bevoegd minister Liesbeth Homans daarover denkt.
In 28 gemeenten zal Partij Islam zich aan de kiezer presenteren in oktober 2018. De ambitie is om in minstens elke gemeente één verkozene te hebben. “Geheel in lijn met onze democratie is het belangrijk dat mensen met allerlei meningen zich kandidaat kunnen stellen en de mening van hun achterban kunnen vertolken in onze democratische instituties. Echter heeft ons systeem ook enkele barrières ingericht om onze democratie tegen ondemocratische processen te beschermen. En dat is essentieel”, zegt Mercedes Van Volcem (Open Vld). Zo pleit Partij Islam onder andere voor apart openbaar vervoer voor mannen en vrouwen tijdens de spits. Vlaanderen reageerde geschokt. Men kan toch geen honderd jaar in de tijd teruggaan, klonk het.
Tijdens de commissie voor Binnenlands Bestuur liet minister Liesbeth Homans (N-VA) weten dat ze de standpunten van Partij Islam scherp veroordeelt. “Gelijkheid tussen mannen en vrouwen is de hoeksteen van onze moderne westerse samenleving. Waar ik persoonlijk geen millimeter wil en zal op toegeven. Ik veroordeel dit dan ook sterk. Net zoals ik partijen die personen van welke geloofsovertuiging dan ook op een lijst willen zetten die deze fundamentele waarden niet respecteren, aanraad – voor zover het in mijn macht ligt – om hiervan af te zien”, zegt Homans. Met dat laatste haalt minister Homans indirect uit naar CD&V.
Niet de hand schudden van vrouwen
De Antwerpse afdeling van de christendemocraten besloot namelijk om de ultraorthodoxe jood Aron Berger een plaats op hun kieslijst te geven. Berger liet in het blad Joods Actueel weten dat hij vanuit zijn geloofsovertuiging niet van plan is om de hand van een vrouw te schudden. “Als mensen zeggen dat ze weigeren om vrouwen de hand te schudden, dan gaat dat voor mij heel ver, veel te ver. Ik lees vandaag dat die mensen zelf zeggen dat jongens en meisjes in dezelfde school zetten, pure kindermishandeling is. Het verwondert mij dat die mensen op een democratische lijst komen te staan”, zegt Nadia Sminate (N-VA). “Diversiteit op kiezerslijsten is voor mij heel belangrijk. Mijn partij geeft daar althans het voorbeeld van. Ik ontwaar dan toch enige hypocrisie bij diegenen die de uitspraken van de Partij Islam stellig veroordelen maar dan toch hetzelfde doen met hun eigen mensen”.
Studio Commissie (herhaling), vrijdag 24 augustus 2018 vanaf 17u op vlaamsparlement.tv. Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.