contactonderzoek
Het Vlaams Parlement keurde woensdag een decreet goed dat de mogelijkheid biedt om voor het contactonderzoek beroep te doen op externe partners. Zo kan de doelstelling behaald worden van 1200 personen die actief mensen opsporen en begeleiden die in aanraking zijn gekomen met het coronavirus. Het Vlaams Parlement keurde de wijziging unaniem goed.

De Nationale Veiligheidsraad besliste om een systeem van contactonderzoek uit te rollen. Op deze manier willen ze de verspreiding van het coronavirus beter in kaart brengen. De gewesten en gemeenschappen kregen als taak een systeem van contactonderzoek te organiseren. In Vlaanderen liet de aanbesteding op zich wachten, maar sinds dinsdag heeft de regering een externe partner aangeduid. De Vlaamse Regering koos voor een consortium van de vijf ziekenfondsen, consultant KPMG en de callcenters Koramic2Engage, N-Allo, Callexcell en Yource. “Vanaf 11 mei moet het systeem van contactonderzoek volledig operationeel zijn”, zegt Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V).

Om dit mogelijk te maken, keurde het Vlaams Parlement woensdag een decreet goed dat de mogelijkheid biedt om voor het contactonderzoek beroep te doen op externe partners. “Contactonderzoek op dit ogenblik al decretaal geregeld. Maar slechts een honderdtal ambtenaren hebben daartoe de bevoegdheid. Zij waren al bezig met contactonderzoek bij het begin van de uitbraak van de coronacrisis en zijn nu opnieuw bezig. Maar op de Nationale Veiligheidsraad van 24 april is de vraag gesteld om dit op te schalen naar 1200 contactonderzoekers en dat kan enkel door een beroep te doen op externen”, aldus Peter Van Rompuy (CD&V).

Het volledige verslag kun hier terugvinden.

Lees ook: Vlaams Parlement stemt nooddecreet dat ‘contact tracing’ mogelijk maakt

De Koepelzaal, donderdag 7 mei 2020 vanaf 18u vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.