Televisieomroepen hebben hun reclame-inkomsten zien dalen door de coronacrisis. Om hieraan tegemoet te komen wordt het decreet rond reclame aangepast. Hoewel de regeling nu iets flexibeler wordt, is het niet de bedoeling om meer televisiereclame uit te zenden. Dat blijft beperkt tot twintig procent van de zendtijd. Daarmee voert het parlement vervroegd een wijziging door die in het najaar gepland stond.
De coronacrisis heeft ook economische gevolgen voor de Vlaamse mediabedrijven. Zo wordt de sector geconfronteerd met teruglopende reclame-inkomsten en hoge productiekosten. Een versoepeling in het Mediadecreet zou de tv-zenders meer ruimte bieden om advertentiecampagnes in te plannen. Nu schrijft het Mediadecreet nog voor dat omroepen per uur 12 minuten reclame mogen uitzenden. 20 procent van elk uur dus. Met de versoepeling wordt die 20 procent berekend over grotere tijdsblokken, namelijk tussen 6 uur ’s ochtends en 18 uur ’s avonds en van 18 uur ’s avonds tot middernacht. “Er is veel meer behoefte aan flexibiliteit met betrekking tot audiovisuele commerciële communicatie. Dat heeft ook te maken met de opkomst van allerlei nieuwe diensten, zoals Youtube”, zegt Karin Brouwers (CD&V). “De druk op de reclame-inkomsten van lineaire televisiediensten is bijzonder hoog”.
Vlaanderen had normaal gezien tot eind dit jaar de tijd om deze ‘richtlijn audiovisuele mediadiensten’ om te zetten. “Het is zo dat we versnellen door de coronacrisis, maar niet dat we versoepelen door de coronacrisis”, zegt Karin Brouwers (CD&V). Oppositiepartijen Groen en sp.a vrezen dat door de aanpassing alle toegestane advertentietijd in primetime zal geconcentreerd worden. “Daarom dienen wij een amendement in waarin wij vragen dat deze maatregel wordt geëvalueerd en bij negatieve effecten ook herbekeken”, zegt Hannelore Goeman (sp.a).
Het volledige verslag kun hier terugvinden.
De Koepelzaal, donderdag 7 mei 2020 vanaf 18u vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.