Onderwijs
Bij de start van het nieuwe schooljaar werd alweer duidelijk dat er te weinig plaatsen zijn in het Brussels Nederlandstalig onderwijs. Stijn Bex (Groen) legt tijdens de commissie ad hoc van afgelopen woensdag de vinger op de wonde en wil uitleg van minister Hilde Crevits (CD&V).

Volgens cijfers van het lokaal overlegplatform (LOP) Brussel is er dit schooljaar voor 877 Brusselse kinderen geen plek in de onthaalklas. In de eerste kleuterklas kregen 987 kinderen dit schooljaar geen plaats. In maart sprak het LOP nog van 2968 kinderen die een positief antwoord hadden gekregen. En maar liefst 3446 voor wie er toen geen plaats was. Volgens de prognoses van het LOP loopt de situatie in het basisonderwijs op dit moment gelijk met die van vorig jaar. “De capaciteit groeide dus, maar het aantal aanmeldingen stijgt in vergelijkbare mate. We kunnen dus zeggen dat we ter plaatse trappelen”, zegt Stijn Bex (Groen).

Nochtans heeft ontslagnemend minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) de voorbije jaren inspanningen geleverd om de capaciteit in het Brusselse onderwijs te vergroten. Er werden scholen bijgebouwd, extra plaatsen gecreëerd in bestaande scholen, enz. … Helaas blijkt het jaar na jaar onvoldoende om het historisch plaatsgebrek op te lossen. “Het Nederlandstalig onderwijs in Brussel is bijzonder aantrekkelijk, ook voor ouders van kinderen waar thuis geen Nederlands wordt gesproken. In Brussel is er zowel een Nederlandstalig als een Franstalig onderwijssysteem. Het is daarom belangrijk om te bekijken hoeveel kinderen die geen plaats hebben gekregen in het Nederlandstalig onderwijs, wel een plaats hebben gekregen in het Franstalig onderwijs”, aldus Crevits. In oktober zal het LOP Brussel de plaatsen die er nog zijn in het kleuteronderwijs en in het eerste leerjaar definitief in kaart brengen.

Het volledige verslag kan u hier terugvinden.

Studio ad hoc, maandag 30 september 2019 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.