Het sociaal conflict bij Delhaize zit muurvast. De supermarktketen wil 128 winkels laten overnemen door zelfstandigen, maar dat zien vakbonden en personeel niet zitten. Vlaams volksvertegenwoordiger Jos D’Haese (PVDA) gelooft niet dat alle werknemers zonder meer hun loon en arbeidsvoorwaarden kunnen behouden. Hij is te gast in Studio Vlaams Parlement.
Onlangs kondigde supermarktketen Delhaize aan dat het de 128 winkels, die momenteel nog in eigen beheer zijn, wil verkopen aan zelfstandige uitbaters. Dit viel niet in goede aarde bij het personeel. Zij vrezen dat ze langer zullen moeten werken en minder verdienen. Sindsdien blijven de deuren van tientallen Delhaize-winkels dicht. “Waar blijft de politiek?”, vraagt Vlaams volksvertegenwoordiger Jos D’Haese (PVDA) zich in Studio Vlaams Parlement af. “Iedereen in het Vlaams Parlement spreekt over activeren en werkzaamheid, maar als het gaat over 9000 mensen die aan de deur worden gezet dan is het muisstil.”
Delhaize beroept zich op CAO 32 bis om het personeel gerust te stellen dat na franchisering het aantal jobs en de bijbehorende loonvoorwaarden behouden zullen blijven. Maar dat volstaat niet volgens D’Haese. “In de theorie worden alle arbeids- en loonvoorwaarden overgedragen, maar in de praktijk zijn er vakbonden nodig om dat af te dwingen. En Delhaize wil nu net die vakbonden buitenspel zetten.” De hoge inflatie zet Delhaize enorm onder druk. Door de grote concurrentie kan de supermarktketen haar prijzen minder verhogen dan buitenlandse zusterketens. Er restte volgens de directie maar één oplossing: besparen. “Delhaize maakt geen verlies. Vorig jaar hebben ze maar liefst 2,5 miljard euro winst gemaakt”, haalt D’Haese aan.
De TikTok-Stop
Na de Vlaamse regering bant nu ook het Vlaams Parlement TikTok op de professionele toestellen van parlementsleden, politieke medewerkers en de medewerkers. D’Haese vindt dit een eigenaardige reactie. “Ik vind het gewoon bizar dat men ervan uitgaat dat spionage en privacy alleen een probleem zijn bij de landen die niet onze bondgenoot zijn. We weten dat alle sociale media apps op dezelfde manier werken. Dat is namelijk: onze gegevens opzuigen om er geld aan te verdienen. Chinese en Amerikaanse apps, allemaal werken ze op dezelfde manier.”