Politie-inval bij vzw Globe Aroma
In het kader van het Kanaalplan viel de politie begin februari bij het Brusselse Globe Aroma binnen. Het open kunstencentrum ​omschrijft zichzelf als een laagdrempelige plaats waar asielzoekers, Brusselaars en het kunstenveld samenkomen. Zeven mensen werden in de vzw opgepakt en dat baart de leden van de commissie Cultuur in het Vlaams Parlement zorgen. Zij vragen de minister wat er eigenlijk precies gebeurd is en wat de gevolgen zijn van de politieactie.

Twee weken geleden vond er een politieactie plaats bij de vzw Globe Aroma. Hierbij werden zeven mensen zonder papieren opgepakt. Twee van de opgepakte kunstenaars verblijven nu in het gesloten centrum in Steenokkerzeel. “De controle paste binnen het Kanaalplan van minister voor Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Verschillende inspectiediensten werken daarbij samen voor controles op de vzw-wetgeving en het arbeids- en fiscaal recht”, zegt Marius Meremans (N-VA).

De actie leidde wel tot heel wat heisa binnen de cultuurwereld. Zo beschouwen de vakbonden de inval bij Globe Aroma als een inbreuk op het recht om samen te komen en zich artistiek uit te drukken. “Vlaanderen wil inzetten op de integratie van nieuwkomers en daartoe voorziet het ook in ondersteuning voor de vzw Globe Aroma. Maar mensen zonder papieren, mensen die geen asiel willen aanvragen of uitgeprocedeerd zijn, dat zijn mensen die eigenlijk illegaal op ons grondgebied verblijven. We moeten dat onderscheid maken”, aldus Meremans.

Sociale inspectie als voorwendsel?

Tijdens de commissie voor Cultuur veroordelen verschillende parlementsleden de politie-inval. “De verklaring van de politie-zone dat de actie niets te maken had met de jacht op mensen zonder papieren, klinkt bijzonder ongeloofwaardig. Immers, zeven mensen zonder papieren zijn gearresteerd”, zegt Bart Caron (Groen). “Het cynische is dat de tentoonstelling een initiatief is van de stad Brussel zelf. Het is de eigen politiezone die binnenviel… Ongetwijfeld kadert deze actie in het Kanaalplan van minister Jambon”. Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) belooft dit op te nemen met zijn bevoegde federale collega’s. “Volgende week ga ik in gesprek met de minister van Binnenlandse Zaken. Ik betwist niet het bestaan van een Kanaalplan en ik betwist ook niet de positieve effecten daarvan. Ik wil gewoon weten dat men, wanneer men verdere controles doet, binnen de grenzen van de wet blijft”, aldus Gatz.

Studio Commissie, donderdag 22 februari 2018 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Daarna doorlopend te bekijken in onze nieuwslus.