Voortgangsrapportage Toekomstverbond Antwerpen
In de loop van het zittingsjaar 2016-2017 kwam er een doorbraak in de jarenlange pogingen om de verkeersknoop in Antwerpen op te lossen met een derde Scheldekruising. De burgerbewegingen en de Vlaamse Regering kwamen tot een vergelijk met de intrekking van klachten bij de Raad van State tot gevolg. De gezamenlijke keuze voor een overkapping van de Antwerpse ring speelde daarbij een grote rol. Alle betrokken instanties en burgerbewegingen sloten een Toekomstverbond voor Bereikbaarheid en Leefbaarheid in Antwerpen af. In de commissie voor Mobiliteit werd de uitvoering van het Toekomstverbond grondig besproken.

Op 15 maart 2017 sloten de Vlaamse regering, de stad Antwerpen en de burgerbewegingen stRatengeneraal, Ringland en Ademloos een Toekomstverbond voor een bereikbare en leefbare Antwerpse regio. Vandaag zijn we bijna een jaar verder. Sindsdien zijn een aantal belangrijke stappen gezet. De laatste procedures van burgerbewegingen bij de Raad van State werden stopgezet, en er kwam een samenwerkingsakkoord met de gemeente Zwijndrecht. Voor de infrastructuurwerken op Linkeroever werd in december een stedenbouwkundige vergunning afgeleverd. En eerder deze maand zijn de infrastructuurwerken op Linkeroever gestart.

Maar een van de hete hangijzers blijft de financiering van de overkapping van de Ring. “In het voortgangsrapport zien we dat de Vlaamse regering een ‘rollend fonds’ heeft voorzien. Eind 2017 zitten we aan 54 miljoen euro. Samen met de 250 miljoen euro die men al opzij had gezet, moet men vaststellen dat het een halve eeuw zal duren vooraleer de Ring overkapt zal geraken”, zegt Yasmine Kherbache (sp.a).

Overkappingsfonds

In het Vlaams Parlement is er nu een stand van zaken van het Toekomstverbond voorgesteld. Minister van Financiën, Bart Tommelein (Open Vld), en minister van Mobiliteit, Ben Weyts (N-VA), zijn het pessimisme van oppositiepartijen Groen en sp.a stillaan beu. “Dat fonds betekent dat we de bedoeling hebben om te sparen. De overkapping komt er dan ook op het einde van het bouwproces. Het is niet zo dat we vandaag al geld moet hebben voor die overkapping. Dat is ook nooit de bedoeling geweest en het is ook nooit zo gecommuniceerd”, zegt Tommelein. Volgens bevoegd Minister Weyts hoeft niemand te vrezen voor de overkapping

Studio Commissie, maandag 26 februari 2018 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Daarna doorlopend te bekijken op onze nieuwslus.