Bijna de helft van de personen besmet met het coronavirus wordt in Vlaanderen niet bereikt voor een contactonderzoek. Dat geeft het Agentschap Zorg en Gezondheid toe. Tijdens de commissie Welzijn vragen de parlementsleden zich dan ook af hoe het beter kan. Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke erkent de problemen en maakt zich sterk dat ze snel opgelost zullen zijn.
Op 11 mei ging de operatie ‘contact tracing’ in ons land van start. De Nationale Veiligheidsraad besliste namelijk dat de gewesten en gemeenschappen een systeem van contactonderzoek moesten uitrollen. Op deze manier willen ze de verspreiding van het coronavirus beter in kaart brengen. In Vlaanderen moeten zo’n 1200 contactspeurders de contacten opsporen van mensen met Covid-19-symptomen. Voor de uitvoering hiervan koos de Vlaamse Regering voor een consortium van de vijf ziekenfondsen, consultant KPMG en de callcenters Koramic2Engage, N-Allo, Callexcell en Yource.
Maar het nieuwe systeem kampt met kinderziektes. Zo worden er amper 50 à 60 procent van de besmette personen in ons land door contactspeurders bereikt. Daarnaast vragen de bellers in de callcenters niet genoeg door en zijn de mensen vaak wantrouwig om op de vragen te antwoorden. “Momenteel zijn er scripts, maar deze kunnen altijd bijgestuurd worden”, zegt Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V). Hij heeft er alle vertrouwen in dat de problemen zo snel mogelijk opgelost geraken.
Het volledige verslag kan u hier terugvinden.
Studio Commissie, donderdag 21 mei 2020 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.