Rapport over kostprijs sluiting kerncentrales
Voor Stefaan Sintobin (Vlaams Belang) is het standpunt van de Vlaamse regering over de kernuitstap nog steeds onduidelijk. Na de uitspraken van federaal minister van Energie Marie-Christine Marghem vraagt hij Vlaams minister Bart Tommelein om voor eens en voor altijd een duidelijke visie vanuit Vlaanderen te formuleren.

Als alle kerncentrales in ons land sluiten tegen 2025 dan zal dit de bedrijven en de burgers wel degelijk geld kosten, al is het moeilijk te voorspellen hoeveel. Dat is de belangrijkste conclusie van de nieuwe studies over het energiebeleid van de toekomst. De federale regering had die besteld nadat N-VA op de rem was gaan staan in de discussie over het energiepact, waarin de kernuitstap staat. “Na de studies blijft de betaalbaarheid een groot vraagteken. Ook bij de bevoorradingszekerheid plaatsen ze grote vraagtekens. Na de sluiting van de kerncentrales dreigen mogelijke grote stroomtekorten”, zegt Stefaan Sintobin (Vlaams Belang).

De kernreactoren zullen namelijk vervangen worden door gascentrales. Als die op goedkoop gas blijven draaien, dan zitten we ‘veilig’. Maar door omstandigheden kan het prijskaartje ook oplopen. “15, 900, 750, 235, 220, 600, 450 miljoen euro, 1 miljard euro … Elke studie kwam met andere getallen. Er zijn in ons energielandschap zoveel onvoorspelbare elementen dat de prijzen de komende jaren alle kanten uit kunnen”, aldus Sintobin.

Hernieuwbare energie

Vlaams minister van Energie, Bart Tommelein (Open Vld), blijft aanhouden dat er moet doorgezet worden op de sluiting van de kerncentrales. Volgens zijn partij zouden deze de groei van hernieuwbare energie in de weg staan. “De toekomst is zonder enige twijfel hernieuwbaar. De verlenging van twee nucleaire centrales zorgt ervoor dat het producentensurplus voor zonne-energieproducenten daalt met 10 miljoen euro en dat van windenergieproducenten met 34 miljoen euro”, zegt minister Tommelein. “Hierdoor zullen projecten en potentiële investeringen minder interessant worden en projecten zullen niet meer worden uitgevoerd. Onze energieomslag zou stil kunnen vallen, en dat wil ik absoluut vermijden”.

Studio Commissie, vrijdag 2 maart 2018 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Daarna doorlopend te bekijken in onze nieuwslus.