“In ons land worden elk jaar 500.000 konijnen in krappe kooien gekweekt voor hun vlees. Die konijnen zijn bijzonder vatbaar voor dodelijke ziektes waardoor meer dan een kwart het slachthuis niet haalt”. Dat zegt Bart Caron (Groen) in de commissie voor Dierenwelzijn van het Vlaams parlement.
De consumptie van konijnenvlees blijft naar verluidt in vrije val, ondanks de campagne van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) elk jaar, de Week van het Konijn. “Die week is een goede gelegenheid voor mij om de konijnenkweek eens aan de orde te stellen”, zegt Bart Caron (Groen). Op initiatief van de Raad voor Dierenwelzijn maakte de konijnensector enkele jaren geleden de omschakeling van batterij- naar parkkonijnen. In parksystemen hebben de dieren meer ruimte dan in de klassieke batterijkooien. De parken zijn bovendien uitgerust met hoogteplatforms en schuilhoekjes. De dieren hebben houtblokjes, stro, hooi of ander knaagmateriaal. De draadgazenbodem is zoveel mogelijk vervangen door meer diervriendelijke kunststofroosters. Ondanks de genomen maatregelen blijft het sterftecijfer hoog. “Het sterftecijfer bij konijnen ligt inderdaad rond de 20 tot 25 procent, maar het is niet zo dat het sterftecijfer in klassieke kooien hoger ligt dan bij parkhuisvesting. Daar is dus geen causaal verband”, zegt minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA).
Volgens GAIA blijven er wel konijnen gekweekt worden in krappe batterijkooien voor hun vlees. Zo’n 500.000, klinkt het. Gwenny De Vroe (Open Vld) spreekt dit tegen. “Ik had vernomen dat ongeveer 700.000 konijnen op jaarbasis gekweekt worden. Dan heb ik het over België, niet over Vlaanderen. Daarvan zouden er 400.000 in parkkooien leven en 300.000 niet. Het overgrote deel leeft dus wel in parkkooien”, zegt De Vroe. Daarnaast speelt Vlaanderen een voortrekkersrol op vlak van dierenwelzijn in de konijnenhouderij, omdat we de eersten in Europa zijn om batterijkonijnen te vervangen door parkkonijnen. “Het is verre van ideaal, daarover moeten we eerlijk zijn. Mochten we ietwat meer de natuurlijke omstandigheden kunnen nabootsen, zouden we veel verder staan. Maar het zijn stapjes vooruit”, aldus Caron.
Studio Commissie, donderdag 1 maart 2018 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Daarna doorlopend te bekijken in onze nieuwslus.