Reclame op website vrtnws
Reclame op de nieuwswebsite van VRT kan niet, maar toch is het in mei gebeurd. Lionel Bajart (Open Vld) botste op reclame voor een filmpje over het Eurovisiesongfestival. Dat mag niet volgens hem en hij vraagt Vlaams minister van Media Sven Gatz dan ook of dit geen inbreuk is op de overeenkomst.

In een artikel van vrtnws.be-website over het Eurosongfestival was er reclame te zien. Wanneer men trachtte een fragment in het artikel te bekijken, kwam men onmiddellijk in contact met een ‘pre-roll ad’. Wat betekent dat je verplicht bent om reclame te ondergaan om dan te worden geïnformeerd. “Dat kan niet, dat zijn de afspraken niet”, zegt Lionel Bajart (Open Vld). “De VRT krijgt een dotatie en bovenop die dotatie is het toegelaten om inkomsten uit reclame te innen met een plafond. De reclameboodschappen kunnen niet zomaar altijd en overal lukraak worden getoond of geplaatst. De vrtnws.be-website is bijvoorbeeld reclamevrij. Dat wil zeggen dat thematische sites rond nieuws of voor kinderen te allen tijde vrij moeten blijven van elke vorm van commerciële communicatie”.

Vlaams minister van Media Sven Gatz (Open Vld) was ook verwonderd dat er reclame te zien was op de vrtnws.be-website. “Ik heb onmiddellijk uitleg gevraagd aan de VRT. Men heeft dat even opgezocht. Het blijkt te wijten aan een technisch mankement bij de uitrol van de nieuwe videoplayer voor vrtnws. De reclame is inmiddels en ook vrij snel verwijderd. Ik hoop, en ik ga ervan uit, dat het inderdaad een technisch incident is omdat het voor een groot bedrijf dat de VRT toch is, van een zekere professionaliteit moet getuigen dat zulke incidenten zich gewoon niet voordoen omdat ze niet conform de beheersovereenkomst zijn”.

De Koepelzaal (herhaling), woensdag 5 september 2018 vanaf 17u op vlaamsparlement.tv. Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.