Recycleren van kledij
Volgens het Nederlandse modebedrijf Labfresh is België een van de grootste textielvervuilers in Europa. Elke Belg zou jaarlijks zo’n 14,8 kilogram aan textiel weggooien. Minister van Omgeving Zuhal Demir nuanceert de cijfers aangezien er ook rekening wordt gehouden met bedrijfsafval en wijst erop dat België wel op 1 staat als het gaat om het recycleren van kledij.

Labfresh, een Nederlands bedrijf voor duurzame en innovatieve mannenmode, onderzocht hoeveel textielafval elk Europees land produceert. Italië is de slechtste leerling van de klas, maar ook België scoort slecht. Zo gooien we 14,8 kilogram per inwoner weg. “Ook wordt het grootste deel van die kleding verbrand of gedumpt op stortplaatsen. Iedere Belg verbrandt jaarlijks zo’n 3,7 kilo textielafval. Slechts 1,5 kilo per Belg wordt jaarlijks gerecycleerd. We verbranden dus dubbel zoveel als we recycleren”, zegt Mieke Schauvliege (Groen).

Kanttekeningen

Vlaams minister van Leefmilieu Zuhal Demir (N-VA) plaatst kritische kanttekeningen bij het onderzoek. Labfresh vertrekt van textielgegevens van Eurostat en komt zo tot een hoeveelheid ingezameld textiel in België van 14,8 kilogram per inwoner. Dit is zowel textielafval van huishoudens als van bedrijven. “Het gaat dus niet alleen over kledij, maar ook over bedrijfsmatig textiel en productieafval van textielbedrijven. Denk bijvoorbeeld aan de tapijtindustrie”, zegt de minister.

Dat het grootste deel van het Vlaamse ingezamelde textielafval wordt verbrand en gestort, is volgens de minister gewoon fout. “De studie vertrekt van Europese gemiddelden. Zo wordt in Europa gemiddeld 51,7 procent van het ingezamelde textielafval gestort en 24,3 procent verbrand. Van het textielafval dat in Vlaanderen blijft wordt minder dan 1 procent gestort of verbrand. Het merendeel wordt gerecycleerd”, aldus de minister.

Het volledige verslag kan u hier terugvinden.

Studio Commissie, maandag 10 februari 2020 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.