Ruim honderd hectare bomen gekapt langs snelwegen
Afgelopen winter werd er op een totale oppervlakte van 118,34 hectare bomen en struiken gekapt langs snel- en gewestwegen in Vlaanderen. Hierbij worden de bomen afgezaagd tot tien centimeter boven de grond, maar dat is volgens bevoegd minister Ben Weyts nodig om zo op termijn een dichtere groene berm te creëren. Bart Caron (Groen) gaat daar niet mee akkoord.

Hakhoutbeheer is een bijzondere vorm van terugzetten van bomen en struiken. Dit omvat het tot op 10 à 20 cm boven de grond afzagen van bomen en struiken om ze weer te laten uitgroeien tot een jong, dicht en vitaal groenscherm. Zo stelt het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV). Maar de natuurbewegingen Natuurpunt en Bos+ vinden het huidige hakhoutbeheer absoluut niet meer kunnen. “Hakhoutbeheer kan goed zijn voor de biodiversiteit, mits goed toegepast”, zegt Natuurpunt. “Maar hakhoutbeheer kan ook volledig mislopen. Door veel te lang te wachten tussen de verschillende kapbeurten, bijvoorbeeld. Dan groeien de groenschermen uit tot heuse bomenrijen. Of door veel te grote oppervlaktes in een keer te rooien. Dan zijn uitgestrekte kapvlaktes het resultaat. Van de mogelijke voordelen van hakhoutbeheer voor biodiversiteit schiet dan niet veel meer over”.

Volgens Vlaams Parlementslid Bart Caron (Groen) is er dringend nood aan een hakhoutbeheerplan. “Een goed hakhoutbeheersplan houdt effectief rekening met de biodiversiteit. Het maakt onderscheid tussen volwassen bomen die kunnen blijven staan en tussen de ondergroei van bomen en planten. Het maakt geen tabula rasa zoals vandaag gebeurt. Het houdt zich aan oppervlaktes in het kader van een meerjarenplanning en groeiprocessen van struiken en bomen”. Minister voor Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) reageert dat het hakhoutbeheer in bepaalde gebieden reeds op basis van hakhoutbeheersplannen gebeurt. “Het is de bedoeling om al de gebieden in die plannen te stoppen. Ondertussen werkt AWV stapsgewijs aan de opmaak van hakhoutbeheerplannen voor de locaties waarvoor die nog niet zijn opgemaakt”, aldus Weyts.

Studio Commissie (herhaling), dinsdag 25 september 2018 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Daarna 24u te bekijken in onze nieuwlus.