Een statuut voor rij-instructeurs
Zelfstandige rijinstructeurs krijgen hetzelfde statuut als de instructeurs van erkende rijscholen. Daarmee wil Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts ervoor zorgen dat iedereen kwalitatieve rijlessen kan volgen. Ook voor de rijscholen zal er dus een en ander veranderen.

In oktober 2017 ging de nieuwe rijopleiding van start. Zo moeten kandidaat-chauffeurs minstens negen maanden rijervaring opdoen vooraleer ze hun praktijkexamen afleggen. Vroeger kon dat al na drie maanden, na het behalen van je theoretisch rijbewijs. Daarnaast komt er voor de begeleiders wel een verplichte eenmalige bijscholing van drie uur. Hier wordt de wegcode opgefrist en krijgen zij enkele pedagogische tips krijgen aangereikt. “De eerste kilometers van beginnende chauffeurs zijn de gevaarlijkste, met de meeste ongevallen”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). “In onze strijd tegen de schande van de vierhonderd verkeersdoden hebben we een uitgebreid plan opgesteld voor Vlaamse verkeersveiligheid”.

Daarnaast wil Weyts het statuut van de erkende rijscholen en de erkende zelfstandige rijinstructeurs op een gelijkvormige leest schoeien. Zelfstandige rijinstructeurs moeten op dit moment nog niet voldoen aan bepaalde vereisten. Zoals, een jaarlijkse nascholing van 12 uur volgen, om de vijf jaar medisch worden gekeurd, een getuigschrift van goed gedrag en zeden hebben, enz. … Een aantal zelfstandige rijinstructeurs vrezen dat het zelfstandigenstatuut zou worden afgeschaft waardoor ze zich zullen moeten omvormen tot een erkende rijschool of genoodzaakt zullen zijn om zich daarbij aan te sluiten. “Het is maar hoe je het bekijkt. We gaan naar één statuut, naar een samenvoeging. Zie je dat als een afschaffing van de zelfstandige rijinstructeurs of als een afschaffing van de rijscholen? Dat is een discussie over een halfvol of een halfleeg glas. Het is één statuut, één level playing field”, aldus Weyts.

Studio Commissie (herhaling), dinsdag 25 september 2018 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Daarna 24u te bekijken in onze nieuwlus.