Om te zorgen dat sommige werken aan de spoorweginfrastructuur sneller worden aangepakt zal Vlaanderen ze zelf mee financieren. Hiermee zal Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) honderd miljoen euro betalen voor een federale bevoegdheid. Jos De Meyer (CD&V) en Marino Keulen (Open Vld) vragen zich af wat dit concreet betekent voor de spoorwegwerken in hun streek.
Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts en zijn federale evenknie François Bellot hebben eind 2017 een akkoord gesloten over nieuwe spoorinvesteringen. De 11 Vlaamse spoorprioriteiten, aangevuld met nog eens 2 extra spoorprojecten, kunnen versneld aangepakt worden omdat Vlaanderen met eigen middelen over de brug komt. Vlaanderen zal in totaal 100 miljoen euro cofinancieren in de spoorprioriteiten. “Het is voor mij niet evident dat Vlaanderen betaalt voor een federale bevoegdheid, maar nood breekt wet”, zegt Weyts. “We kunnen niet blijven wachten op deze investeringen. Dankzij het Vlaamse geld kunnen we sneller gaan”.
Een groot deel van dat geld gaat naar Limburg. Voor de elektrificatie van de lijn Mol-Neerpelt-Hasselt wordt 21 miljoen uitgetrokken. Daarnaast gaat 31,2 miljoen naar de elektrificatie van de lijn Zonhoven-Balen en de lijn Hasselt-Neerpelt. Dit is belangrijk voor de ontwikkeling van de Ijzeren Rijn. De rest van het geld gaat o.a. naar: de aanleg van het derde en vierde spoor tussen Gent en Brugge, de omvorming van een goederenlijn in de haven van Gent tot passagierslijn, de aanpassing van spoorsnelwegen voor cargo aan de Europese normen, een tweede spoorontsluiting in de haven van Antwerpen; enz. … “Ik denk dat de cofinanciering inderdaad de magneet is om een aantal geblokkeerde situaties te deblokkeren. Om zo het principe ‘wie betaalt, bepaalt’ hard te maken in de praktijk”, zegt Marino Keulen (Open Vld).
Bron: Historisch: Vlaanderen gaat mee investeren in nieuwe spoorinfrastructuur
Studio Commissie (herhaling), dinsdag 25 september 2018 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Daarna 24u te bekijken in onze nieuwlus.