participatieprojecten
“De schrapping van subsidies voor nieuwe participatieprojecten voor kansengroepen is geen besparing maar een efficiëntie-oefening.” Dat zegt minister-president Jan Jambon in het Vlaams Parlement. Net voor Kerst maakte Jambon bekend dat de nieuwe aanvraagronde voor dergelijke projecten, met als deadline 1 februari 2020, verdwijnt van de agenda. Een beslissing die op weinig begrip kan rekenen bij de oppositie maar ook niet bij de meerderheid. Want ook coalitiepartners CD&V en Open Vld moesten dit nieuws blijkbaar via de pers vernemen.

Op 24 december 2019 ontvingen diverse organisaties die participatieprojecten voor kansengroepen opzetten het nieuws dat hun projectsubsidies geschrapt worden. Het gaat bijvoorbeeld om: de werking voor atleten met een beperking uitbouwen en optimaliseren (door Beerschot Vrienden Atletiek Club), een theatertraject voor kinderen die niet op vakantie kunnen (door Open Doek), of het ontwikkelen van animatiefilms door gedetineerden (door Oud Wijzer).

“Hun uiterst zinvolle laagdrempelige werk wordt met één pennentrek stopgezet”, zegt Katia Segers (sp.a). “Aan die beslissing is geen overleg voorafgegaan met de sector en de betrokken organisaties. Die op dat moment bezig waren met de voorbereiding van hun dossier. Noch heeft de minister-president die beslissing aangekondigd in zijn beleidsnota en begroting Cultuur en de bespreking daarvan in de commissie en de plenaire vergadering”.

Participatiedecreet

De laatste aanvraagronde dateerde van augustus 2019. Toen zijn er tien projecten gehonoreerd voor een totaalbedrag van 520.000 euro. De nieuwe ronde, met als deadline 1 februari 2020, verdwijnt nu van de agenda. “De budgettaire context en de gedetecteerde noden maken het moeilijk om deze subsidielijn nog langer uit te voeren”, zegt minister-president Jan Jambon. “De middelen worden hoofdzakelijk verdeeld binnen het Participatiedecreet zelf”.

Het volledige verslag kan u hier terugvinden.

Studio Commissie, maandag 13 januari 2020 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.