Sp.a vraagt extra aandacht voor cyberpesten
Katia Segers (sp.a) heeft in het Vlaams Parlement extra aandacht gevraagd voor cyberpesten. Via een voorstel van resolutie wil ze een duidelijk signaal sturen naar de Vlaamse regering dat er niet genoeg gedaan wordt om de problematiek aan te pakken. Maar daar zijn de meerderheidspartijen het niet mee eens.

Cyberpesten of pesten via elektronische communicatiemiddelen doet zich voor zowel bij jongeren als volwassenen, en is een zeer complexe problematiek. Verschillende leden van de sp.a- en groenfractie dienden een voorstel van resolutie in waarin ze de Vlaamse Regering onder andere vragen om het fenomeen structureel aan te pakken en een multidisciplinair kenniscentrum cyberpesten op te richten. “Op 7 juni 2016, twee jaar geleden dus, stemde de meerderheid in het Vlaams Parlement mijn resolutie rond cyberpesten weg. ‘Want minister doet genoeg’, klonk het”, zegt Katia Segers (sp.a). “Helaas krijgen we het probleem cyberpesten niet onder controle. Daarom diende ik de resolutie opnieuw in”.

Volgens Segers moet men blijven inzetten op mediawijsheid van kinderen, jongeren én volwassenen. Daarnaast moet er dringend werk gemaakt worden van een hulplijn voor slachtoffers van cyberpesten. Maar volgens de meerderheid worden er reeds heel wat initiatieven ondernomen. “Een extra hulplijn lijkt ons overbodig”, zegt Lorin Parys (N-VA). “Ik denk dat het veel belangrijker is om ervoor te zorgen dat 1712, één nummer, bekend is, bijvoorbeeld bij jongeren die problemen hebben. Dat er daar de nodige expertise is om die jongeren daadwerkelijk verder te helpen. Dit lijkt ons belangrijker dan dat er voor elk probleem een nieuwe instantie wordt opgericht”.

Studio Commissie (herhaling), vrijdag 7 september 2018 vanaf 17u30 op vlaamsparlement.tv. Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.