Sp.a wil uitrol digitale meter uitstellen
Vanaf  2019 zullen enkel nog nieuwe digitale elektriciteits- en gasmeters geïnstalleerd worden in Vlaanderen. Dat is nodig voor een groene energie-transitie stelt minister van Energie Bart Tommelein. Rob Beenders (sp.a) vraagt echter om de uitrol van die digitale meter uit te stellen. Volgens hem wegen de kosten van het systeem op dit moment niet op tegen de baten.

In februari kondigde Vlaams minister van Energie, Bart Tommelein (Open Vld), aan dat vanaf 2019 bij alle Vlaamse gezinnen een slimme meter, ofwel de digitale elektriciteitsmeter, wordt geïnstalleerd. Zo kunnen distributienetbeheerders Eandis en Infrax vanop afstand meten hoeveel stroom u verbruikt. “De oude meters worden niet meer gemaakt, het tijdperk van die meters verdwijnt”, zegt de minister. “We komen met de invoering veel te laat. We zijn in het Europese peloton een van de allerlaatste”. Bijna alle lidstaten van de Europese Unie zijn al gestart met de uitrol van die digitale elektriciteitsmeter. Vlaanderen hoort, samen met landen als Bulgarije en Hongarije, tot de laatste lichting.

Maar oppositie vreest dat met de invoering van de digitale meter de energiefactuur zal stijgen. “Het datacentrum Atrias dat nodig is om de digitale elektriciteits- en gasmeters slim te maken, kan door softwareproblemen pas over twee jaar worden opgestart. Hierdoor dreigt de stroomfactuur met 50 miljoen euro te doen stijgen”, zegt Rob Beenders (sp.a) aan ‘Het Belang van Limburg’. Beenders vraagt dan ook dat Tommelein ingrijpt, maar volgens de minister is dat niet nodig. “De vertraging in de lancering van Atrias heeft wat mij betreft echter geen invloed op de uitrol van digitale meters. Appontwikkelaars zullen in het overgrote deel van de gevallen gebruikmaken van de informatie die uit de lokale gebruikerspoorten van de digitale meter stroomt. Deze zijn operationeel zodra de digitale meter wordt geplaatst. Men zal dus geen last ondervinden van een de vertraging bij Atrias”, aldus Tommelein.

Studio Commissie (herhaling), vrijdag 31 augustus 2018 vanaf 17u op vlaamsparlement.tv. Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.