Stand van zaken in strijd tegen radicalisme
In Het Vlaams Parlement is het actieplan van de Vlaamse Regering ter preventie van gewelddadige radicalisering besproken. Het plan werd in april 2015 goedgekeurd en moet in de eerste plaats voorkomen dat personen radicaliseren. Op regelmatige basis wordt dan ook een stand van zaken gegeven in het parlement.

Het Vlaams Parlement heeft een tijdelijke commissie opgericht over de bestrijding van gewelddadig radicalisme. Haar werkzaamheden hebben geleid tot een resolutie betreffende de bestrijding van gewelddadige radicalisering, met daarin 55 aanbevelingen ten aanzien van de Vlaamse Regering. De Vlaamse Regering stelde ook een actieplan op ter preventie van radicaliseringsprocessen die kunnen leiden tot extremisme en terrorisme. Deze werd in het voorjaar van 2017 geactualiseerd. Deze week bespraken de leden van de commissie de uitvoering van de parlementaire resolutie en het geactualiseerde actieplan van de Vlaamse Regering met de ministers Liesbeth Homans, Hilde Crevits en Jo Vandeurzen.

Tijdens de commissie bevestigde minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) dat er twee nieuwe deradicaliseringsambtenaren zullen aangeworven worden. Om zo de strijd op te voeren. Een positieve evolutie, maar lang niet genoeg klinkt het in het Vlaams Parlement. “De twee experten hebben 33 gedetineerden begeleid, maar in totaal hebben minstens 237 gedetineerden begeleiding nodig. En daar komen er wellicht nog bij. Ik twijfel er ernstig aan of de aanwerving van slechts twee experts het probleem snel zal oplossen”, zegt voorzitster van de commissie Nadia Sminate (N-VA).

Studio Commissie, donderdag 21 juni 2018 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.