North Sea Port, is het sluitstuk van een grensoverschrijdende samenwerking tussen North Sea Port – Haven Gent en het Nederlandse North Sea Port – Zeeland Seaports. Tijdens een werkbezoek leren verschillende leden uit de commissie Mobiliteit en Openbare Werken (Mathias De Clercq, Annick De Ridder, Joris Vandenbroucke, Bert Maertens en Elke Sleurs) het havengebied beter kennen. Samen met hun Nederlandse collega’s hebben ze het over grensoverschrijdende spoorverbindingen, de kilometerheffing en de nieuwe sluis in Terneuzen. Ze worden hierin bijgestaan door Jan Lagasse en Daan Schalck, de twee ceo’s van North Sea Port.

Door de eengemaakte haven wordt de droom van Willem I gerealiseerd. Bijna tweehonderd jaar geleden startte de koning der Nederlanden met de bouw van het kanaal Gent-Terneuzen om zo van Gent en Zeeland één economische zone te maken. Gent heeft sinds vandaag een echte verbinding met de zee. De havens van Gent en Zeeland werken al langer samen maar komen door de fusie in de top tien van de grootste Europese havens. Dat is belangrijk om investeerders aan te trekken. In het grensoverschrijdende 60-kilometer-lange havengebied werken er 98.680 mensen.

Een interessant weetje: North Sea Port organiseert ook dit jaar tijdens de Gentse Feesten haar traditionele rondvaarten in het havengebied van Gent. Van zaterdag 14 tot en met zondag 22 juli 2017 vaart het havenjacht ‘Jacob van Artevelde’ drie keer per dag. De rondvaarten zijn gratis, maar inschrijven is noodzakelijk en kan online via www.northseaport.com/gentsefeesten