Woensdag 5 mei bracht Dubravka Šuica een bezoek aan het Vlaams Parlement. Ze werd ontvangen door parlementsvoorzitter Liesbeth Homans.

Aanleiding van het bezoek is de Dag van Europa op 9 mei. Naar jaarlijkse gewoonte nodigt het Vlaams Parlement rond deze datum een prominent Europees figuur uit. Volgens Homans is Šuica de ideale gast voor het jaar 2021. Šuica is als vicevoorzitter van de Europese commissie ook bevoegd voor democratie en demografie. Dit jaar viert het Vlaams Parlement 50 jaar democratie in Vlaanderen naar aanleiding van zijn 50-jarig bestaan.

Na een korte ontmoeting met een delegatie van het Uitgebreid Bureau nam Šuica het woord in het Vlaams Parlement. In haar toespraak gaf ze meer uitleg bij de Conferentie over de Toekomst van Europa.

De EU lanceert bij deze conferentie een nieuw digitaal platform. Europeanen kunnen hierop online gedachten wisselen over de uitdagingen van Europa en concrete voorstellen op de agenda zetten. De vicevoorzitter had het in het Vlaams Parlement ook over de rol die het Vlaams Parlement kan spelen bij dit nieuw platform.