Het Vlaams Parlement organiseert naar aanleiding van de verkiezingen op 26 mei weer zijn “Eerstestemmersdag”. 280 leerlingen van het 6e en 7e jaar secundair onderwijs uit 9 verschillende scholen nemen hieraan deel.

Het programma ‘De Kracht van je Stem’ van de educatieve dienst van het Vlaams Parlement, organiseert deze Eerstestemmersdag in het bijzonder voor 18-jarigen met weinig of helemaal geen voorkennis over politiek. De 280 deelnemende leerlingen komen van 9 scholen uit Tessenderlo, Deinze, Mol, Boom, Westmalle, Waregem, Kapellen en Merksem. Zij zullen een actieve dag meemaken over de verkiezingen.

VRT journalist Ivan de Vadder trapt de dag af met een interactieve sessie waar vragen als waarom drie verkiezingen?, hoe kun je stemmen?, wat doen die politici?… aan bod komen. In 12 workshops leren de jongeren debatteren over een Vlaamse bevoegdheid, hun mening verwoorden en hun gesprek met volksvertegenwoordigers voorbereiden. Tijdens de middag kunnen de jongeren oefenen op stemcomputers, informatie verzamelen bij de stands van de politieke fracties van het Vlaams Parlement, de rol opnemen van VRT reporter en zoekopdrachten uitvoeren in de Koepelzaal en het Bezoekerscentrum van het parlement.