Stroperij in Vlaanderen
Stroperij gebeurt in Vlaanderen tegenwoordig met industriële middelen, waardoor handhaving moeilijk is. Over de verschillende vormen van stroperij en de impact ervan op de natuur hielden de leden van de commissie Natuur een hoorzitting met het Agentschap Natuur en Bos, Nicolas Brackx van de Vogelbescherming Vlaanderen en Dieter De Mets van de Hubertusvereniging Vlaanderen. ​

Zwaarbewapende stropers komen steeds meer voor in Vlaanderen. Het illegaal jagen op wilde dieren brengt veel geld op, zo brengt een versneden ree tussen de 100 en 400 euro op en een haas kan al verkocht worden voor 20 euro. Het Agentschap voor Natuur en Bos stelde in 2016 180 pv’s voor stroperij op. De meeste inbreuken gingen over illegale visvangst, slechts een kleine minderheid over de jacht. Dat bleek uit het antwoord in januari van Vlaams minister van Natuur Joke Schauvliege (CD&V) op een vraag van Piet De Bruyn (N-VA).

“Maar wildstroperij is natuurlijk moeilijk om op heterdaad vast te stellen. De moderne wildstropers maken gebruik van diverse hulpmiddelen; zoals nachtkijkers en geluiddempers. Hierdoor kunnen deze activiteiten onder de radar blijven”, zegt de minister.  Meerdere ­natuurinspecteurs, regiobeheerders en boswachters bevestigen deze vaststelling. “Het gebeurt steeds professioneler en georganiseerder”, zegt boswachter Filip Van den Bossche aan De Standaard.

Plan van aanpak

Omdat stropers anders te werk gaan pleit De Bruyn ervoor dat we snel werk maken van een nieuw plan van aanpak. “Gezien het stropen 2.0, hebben we ook behoefte aan handhaving 2.0. De vraag is of de handhavers op het terrein voldoende bijgeschoold worden en de nodige middelen ter beschikking hebben. Zodat ze hun taak, die hen wordt toevertrouwd, naar behoren kunnen vervullen”, zegt De Bruyn. Op vraag van de commissie Natuur werd er een hoorzitting georganiseerd over de omvang van de stroperij in Vlaanderen en de impact hiervan op de natuur. U kan de volledige hoorzitting herbekijken op volgende link.

Studio Commissie (herhaling), dinsdag 4 september 2018 vanaf 17u op vlaamsparlement.tv. Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.