Al maanden zit internetgigant Facebook in het oog van de storm. Dit naar aanleiding van het aan het licht gekomen privacyschandaal. Net toen de bom barstte bracht Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz een bezoek aan het Facebookhoofdkwartier in Silicon Valley. Lionel Bajart (Open Vld) en Katia Segers (sp.a) vragen zich af welke nieuwe informatie zijn bezoek heeft opgeleverd.
In maart kwam aan het licht dat de gegevens van zo’n 87 miljoen Facebookgebruikers, voornamelijk Amerikanen, mogelijk in de handen zijn gekomen van onderzoeksbureau Cambridge Analytica. Het gaat onder meer om iemand zijn naam en woonplaats, maar ook om foto’s, likes en vriendschappenlijsten van gebruikers. Cambridge Analytica gebruikte de gegevens om bijvoorbeeld verkiezingen te beïnvloeden. “Het schandaal rond big data-bedrijf Cambridge Analytica is een tekenend voorbeeld van zowel misbruik van gegevens, met de ontwikkeling van propagandatools, als illegale datamining”, zegt Katia Segers (sp.a).
Daarnaast veroordeelde de Brusselse rechtbank Facebook voor schending van privacy op 16 februari. Uit het onderzoek van de Privacycommissie bleek immers dat Facebook via verschillende technologieën, zoals ‘cookies’, informatie verzamelt over internetgebruikers. Zelfs wanneer mensen geen account hebben op het sociale medium of nog nooit de Facebook-webpagina bezocht hebben. “Zo is sprake van het in kaart brengen van surfgedrag aan de hand van onzichtbare pixels. Deze zouden op meer dan 10.000 websites staan. De rechtbank van eerste aanleg heeft geoordeeld dat gebruikers onvoldoende geïnformeerd worden over het feit dat informatie wordt verzameld. Alsook er geen geldige toestemming van gebruikers is verkregen om al die informatie te verzamelen en te verwerken”, zegt Segers.
Werkbezoek
Net toen Facebook zich in het oog van de storm bevond bracht minister voor Media Sven Gatz (Open Vld) een bezoek aan de internetgigant. “Ik vond het boeiend om in gesprek te gaan met Facebook omdat het op dat ogenblik voor het bedrijf duidelijk werd dat het niet alleen politici waren die de privacy belangrijk vinden maar ook de aandeelhouder”, zegt Gatz. “Het vertrouwen van de gebruiker is geschonden. De techgigant beseft dat enkel meer transparantie bieden niet volstaat. Facebook kondigt aan in een functie te voorzien die gebruikers toelaat de verzamelde data te bekijken en te wissen, alsook dat hun bezigheden op internet niet meer worden gevolgd. Deze privacyknop is nog in aanbouw maar toont aan de dat de slinger was doorgeslagen en dat Facebook het consumentenvertrouwen koste wat kost, in de eerste plaats voor zijn adverteerders, wil herwinnen”.
Studio Commissie (herhaling), zondag 2 september 2018 vanaf 17u op vlaamsparlement.tv. Daarna 24u te bekijken in de nieuwslus.