Tekort aan ICT'ers
Er is een groot tekort aan ICT’ers in Vlaanderen. Technologiefederatie Agoria spreekt over 9000 vacatures voor informatici en ICT-medewerkers. De verwachtingen zijn dat dat cijfer zelfs nog zal groeien. Het is dus dringend tijd voor actie, klinkt het bij Ann Brusseel (Open Vld).

Om jongeren te stimuleren om voor wiskunde, exacte wetenschappen en techniek te kiezen werkte de Vlaamse Regering het STEM-actieplan uit tot 2020. STEM staat voor Science, Technology, Engineering and Mathematics. Want onder andere technologiefederatie Agoria vreest dat het tekort aan ingevulde vacatures de verdere groei van de ICT-sector tegenwerkt. “Agoria spreekt van een tekort van maar liefst 9000 digitale experten in verschillende domeinen”, zegt Ann Brusseel (Open Vld). “De verwachte uitbreiding in de IT-sector gaat zelfs richting 16.000 vacatures. Als rekening wordt gehouden met een gebalanceerde vraag en aanbod en een correcte verloning. Het feit dat de federatie voor technologiebedrijven zelf aan zoveel vacatures denkt, zet de noodzaak aan digitale kennis en vaardigheden verder kracht bij”.

Martine Tempels, hoofd van Telenet Business en oprichtster van CoderDojo België, pleit daarom voor het verplicht opnemen van digitale vaardigheden als competenties en in het lastenpakket van de lagere scholen, en als basisvak in het secundair onderwijs. “Wij staan open om die opleidingen mee in te het systeem te stoppen wanneer die de toets ondergaan. Ik denk dat het overleg daarover echt intens genoeg moet zijn om ervoor te zorgen dat er voldoende aantrekkelijke opleidingen komen”, zegt minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). “Momenteel zijn we een heel proces aan het lopen met betrekking tot de eindtermen. Daarin kijken we ook effectief naar het thema ICT en mediageletterdheid”.

Studio Commissie (herhaling), maandag 13 augustus 2018 vanaf 17u op vlaamsparlement.tv. Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.