Terugdraaiende teller
“Ik heb geen verantwoordelijkheid meer als minister, maar ik neem wel de verantwoordelijkheid op voor wat ik gedaan heb”, zegt Bart Tommelein (Open Vld). In het Vlaams Parlement werd er stevig gedebatteerd over het debacle met de terugdraaiende tellers voor eigenaars van zonnepanelen.

Vorige week ontstond er verontwaardiging toen het Grondwettelijk Hof de regeling rond de terugdraaiende elektriciteitsmeter vernietigde. Daaropvolgend kwam Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) met een compensatieregeling voor de getroffenen. “Elk van deze gezinnen kan in 2021 rekenen op een financiële compensatie. Zo voorziet men een eenmalige investeringssteun die een rendement van vijf procent garandeert op de gemiddelde investering”, zegt Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA). Ook de bijna 470.000 gezinnen die nog over een analoge terugdraaiende teller beschikken, krijgen tussen nu en 2029 de mogelijkheid om te kiezen voor een eenmalige compensatie.

Maar oppositiepartijen Groen en sp.a wijzen erop dat er indertijd al opmerkingen waren van Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG). “Deze Vlaamse regering was gewaarschuwd en heeft gekozen om een gok te wagen”, klinkt het bij Bruno Tobback (sp.a). “We kunnen maar hopen dat dat half miljard euro zal volstaan om al de gedane beloftes na te komen. Dat het zal volstaan om het vertrouwen te herstellen bij de honderdduizenden andere Vlaamse gezinnen. Dat is de echte tragedie achter deze shitshow”.

Het volledige verslag kan u hier terugvinden.

Studio Vlaams Parlement, woensdag 20 en donderdag 21 januari 2021 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.