Plenaire vergadering in de Koepelzaal van het Vlaams Parlmenent

Een beknopt overzicht van de weekprogrammatie van vlaamsparlement.tv (Telenet, kanaal 42 – Proximus, kanaal 175 – Orange, kanaal 80).

De commissiewerkzaamheden zullen voor het grootste deel digitaal en via videogesprekken gebeuren. Als de werkzaamheden het vereisen, vinden sommige vergaderingen fysiek plaats. Alle plenaire vergaderingen en de meeste fysieke commissievergaderingen zijn door iedereen rechtstreeks te volgen via vlaamsparlement.tv.

Maandag 18/01

– 18u: De Koepelzaal – Samenvatting van de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement met vragen over o.a.: het opstarten van VDAB-crisiscentra in centrumsteden en over de protesten na de presidentsverkiezingen in Wit-Rusland

Bij de presidentsverkiezingen in Wit-Rusland van augustus 2020 won zittend president Loekasjenko overtuigend, maar waarnemers wijzen op grootschalige verkiezingsfraude. Het regime van de president sloeg de protesten van de bevolking hiertegen hardhandig neer. De internationale gemeenschap veroordeelde deze handelwijze, maar Rusland schaarde zich aan de zijde van buurland Wit-Rusland. Leden van de meerderheidsfracties dienden een voorstel van resolutie in, waarin ze de Vlaamse Regering onder meer vragen om op Europees niveau actie te ondernemen, internationale waarnemers uit te sturen en steun aan ngo’s rechtstreeks uit te keren. De plenaire vergadering houdt de eindstemming over het voorstel van resolutie.

Dinsdag 19/01

– 18u: De Koepelzaal – Samenvatting van de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement over de heroverweging relaties EU – Turkije

De plenaire vergadering bespreekt via de spoedprocedure voorstellen van resolutie van de meerderheidsfracties en van Vlaams Belang over een heroverweging van de relaties tussen Turkije en de Europese Unie die onder druk staan.

Woensdag 20/01

– 14u: De Koepelzaal Live – Tijdens het wekelijkse vragenuur in de plenaire vergadering kunnen de volksvertegenwoordigers een minister een beknopte vraag stellen over een actueel onderwerp.

– 18u: Studio Vlaams Parlement – Jan De Meulemeester kaart na over de tussenkomsten in het Vlaams Parlement met alle belangrijke politieke actoren (deel 1)

Donderdag 21/01

– 18u: Studio Vlaams Parlement – Jan De Meulemeester kaart na over de tussenkomsten in het Vlaams Parlement met alle belangrijke politieke actoren (deel 2)

Vrijdag 22/01

– 18u: De Koepelzaal – Samenvatting van de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement met vragen over o.a.: de verlenging van code rood voor studenten en over de kwaliteitscontrole in de kinderopvang

Zaterdag 23/01

– 18u: Het Gesprek met Michel Vandenbosch (GAIA) – Tijdens ‘Het Gesprek’ overlopen we met een goed geplaatst figuur de politieke en economische actualiteit van de voorbije week

– 18u30: De Koepelzaal – Samenvatting van de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement (deel 3)

Zondag 24/01

– 18u: De Koepelzaal – Samenvatting van de commissie voor Onderwijs van het Vlaams Parlement

Uit onderzoek van de KU Leuven blijkt dat leerlingen gemiddeld een half schooljaar leerachterstand hebben opgelopen door het verplichte afstandsonderwijs tussen maart en juni vorig schooljaar. De achteruitgang is het grootst voor wetenschappen, technologie, Frans en Nederlands. De kloof tussen kansrijke en kansarme leerlingen is door de coronacrisis nog toegenomen, stelt het onderzoek verder. Hoe staat minister Ben Weyts tegenover de cijfers uit het onderzoek? Welke maatregelen wil hij nemen om de leerachterstand weg te werken? Komt er extra begeleiding op school? Hoe wil hij de sociale ongelijkheid aanpakken? Zijn de scholen verplicht tot afstandsonderwijs bij een mogelijke besmetting?