kotbubbel
De coronacrisis hakt zwaar in op de Vlaamse studenten. Om hen te ontzien pleit Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) ervoor om een ruimere ‘kotbubbel’ toe te laten waarin meerdere jongeren met elkaar contact kunnen hebben. Maar het Overlegcomité besliste om toch geen versoepelingen toe te laten. Minister Weyts betreurt de beslissing en begrijpt niet waarom men niet overging tot de invoering ervan.

Samen met virologen en de Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS) werkte Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) richtlijnen uit voor een ‘kotbubbel’. Met de kotbubbel zouden studenten die samenleven op eenzelfde adres de mogelijkheid krijgen om samen een huishouden te vormen. Zo kunnen ze nauwe contacten onderhouden met hun kotgenoten. Maar het Overlegcomité heeft ervoor gekozen om voorlopig geen kotbubbel in te voeren. “Het was dan ook een fikse ontgoocheling dat, na uren van discussie met studenten, met virologen, met de universiteiten en hogescholen het vervolgens werd afgewezen op het Overlegcomité. Het was een bizarre situatie dat het voorstel waar de virologen achter staan, namelijk die kotbubbel, is afgewezen, en dat men op het voorstel waar de virologen tegen waren, namelijk de opening van de kappers, is ingegaan. Dat is toch een vreemde situatie”, zegt de minister.

Daags nadien heeft de minister opnieuw samengezeten met alle partijen om samen tot een nieuw plan te komen. “Mijn ambitie is heel duidelijk. Ten eerste, de studenten zullen elkaar dit academiejaar opnieuw zien op campus. Ten tweede, het kantelmoment op dat vlak en meer perspectief moet zich nog manifesteren vóór de paasvakantie”, aldus Weyts.

Het volledige verslag kan u hier terugvinden.

De Koepelzaal, maandag 15 februari 2021 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.