Toekomst van het Vlaamse televisielandschap
Naar televisie kijken is de laatste jaren heel erg veranderd door de komst van onder andere digitale tv en Netflix. Vooral het doorspoelen van reclames heeft voor commerciële zenders een negatief effect. In een studie van Vlaams minister van Media Sven Gatz komen enkele oplossingen naar boven zoals een Vlaamse Netflix die series en programma’s van Vlaamse zenders groepeert.

In 2017 bleek uit een studie van Econopolis dat uitgesteld kijken een enorme impact heeft op de inkomsten van commerciële omroepen. Bij uitgesteld kijken kunnen kijkers de reclameblokken doorspoelen. Hierdoor lopen de commerciële zenders reclame-inkomsten van adverteerders mis. “Dit terwijl de productie van Vlaamse fictie, waar we allemaal zeer trots op zijn, heel wat kost”, zegt Lionel Bajart (Open Vld). Peter Quaghebeur, CEO van SBS, reageerde toen dat commerciële zenders op deze manier niet kunnen overleven.

Uit een nieuwe studie van Econopolis, op vraag van minister voor Media Sven Gatz (Open Vld), blijkt dat het uitgesteld kijkgedrag alleen maar is toegenomen. Het studiebureau pleit daarom voor de invoering van “unskippable reclame” op uitgesteld kijken, reclame die de kijkers niet kunnen doorspoelen. “Neen, we gaan het doorspoelen van reclame niet verbieden omdat dat het kijkerscomfort aantast. En dat is een van de elementen van deze studie. Wanneer natuurlijk de zenders dat zelf doen ten aanzien van de kijkers, dan is het niet de minister van Media die daar iets mee te maken heeft”, aldus Gatz.

De Koepelzaal, donderdag 15 november 2018 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.