Vlaams Parlement zet licht op groen voor duaal leren
Vanaf 1 september 2019 zullen jongeren vanaf 15 jaar school kunnen combineren met een eerste werkervaring. Dat staat in het decreet duaal leren dat het Vlaams Parlement eind maart heeft goedgekeurd. Toch hadden de oppositiepartijen nog wat opmerkingen over het voorstel.

Leerlingen uit een vijftigtal richtingen van het technisch en beroepsonderwijs zullen vanaf 1 september 2019 kunnen kiezen voor duaal leren. Duaal leren betekent dat de leerlingen deeltijds op de schoolbanken zitten en deeltijds, minstens 14 uur/week, werken bij een bedrijf of bijvoorbeeld in de zorgsector. Leerlingen vanaf 15 jaar kunnen daar dan instappen. “Voor leerlingen die graag zouden instappen in duaal leren, maar waarvan blijkt dat ze er nog niet klaar voor zijn, voorzien we in een aanloopfase”, zegt minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). “Daar worden ze volgens het principe ‘zo lang als nodig; zo kort als mogelijk’ klaargestoomd voor duaal leren. Leerlingen die nog twijfelen, kunnen proeven van de werkvloer met een snuffelstage. Zo zorgen we ervoor dat duaal leren een volwaardige leerweg wordt waar weloverwogen voor wordt gekozen”.

Eind maart werd het decreet duaal leren goedgekeurd in het Vlaams Parlement, enkel Hermes Sanctorum (Onafhankelijke) en oppositiepartijen Groen en sp.a onthielden zich. Volgens hen, de onderwijsverstrekkers en de vakbonden is het decreet onrijp. “De vele onduidelijkheden houden te veel risico’s in voor de vaak kwetsbare jongeren die de doelgroep vormen”, zegt Caroline Gennez (sp.a). “De manier waarop het decreet tot stand kwam, is geen voorbeeld van goed bestuur. Dat men er bij gebrek aan evaluatie geen lessen kan uit trekken, wordt door alle onderwijspartners betreurd”. Voor haar fractie is het belangrijk dat het niet alleen op papier maar ook in de praktijk werkt.

Studio Commissie, zondag 8 april vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Daarna doorlopend te bekijken in onze nieuwslus.