Vanaf 2019 zeven nieuwe fusiegemeentes
Vanaf 2019 zal Vlaanderen zeven nieuwe fusiegemeentes tellen. Minister van Binnenlands Bestuur Liesbet Homans heeft de voorbije legislatuur sterk ingezet op vrijwillige fusies en wist zo heel wat gemeenten te overtuigen. Een tiental andere gemeenten toonde interesse, maar haalde de deadline van 31 december 2017 niet. Maar wat niet is, kan nog komen, aldus een hoopvolle en tevreden minister.

In de bevoegde commissie van het Vlaams Parlement werden net voor de paasvakantie de zeven nieuwe fusiegemeentes goedgekeurd. Het gaat om de gemeenten: Deinze (Deinze en Nevele), Pelt (Neerpelt en Overpelt), Lievegem (Lovendegem, Waarschoot en Zomergem), Oudsbergen (Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek), Kruisem (Kruishoutem en Zingem), Aalter (Aalter en Knesselare) en Puurs-Sint-Amands (Puurs en Sint-Amands). “Het is een historisch moment. Fusies die tegen beter weten in, en toch wel met heel wat tegenkanting, er dan toch zijn gekomen”, zegt bevoegd minister Liesbeth Homans (N-VA). “Zo zetten we als Vlaamse overheid in op sterkere lokale besturen. Die ook in de toekomst een kwaliteitsvolle dienstverlening kunnen aanbieden aan de burgers”.

De fuserende gemeenten kunnen genieten van een overname van hun schulden door de Vlaamse overheid. Concreet gaat het over 500 euro schuld per inwoner van de deelnemende gemeenten. Dat is een mooi startcadeau. Uit cijfers van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) blijkt namelijk dat de schuldgraad gemiddeld 1.200 tot 1.300 euro per inwoner bedraagt. Een fusie levert zo al een kleine halvering van de uitstaande schuld op. Daarnaast levert het ook meer belastingontvangsten op, want samensmelten betekent meer inwoners per gemeente.

Studio Commissie, zaterdag 17 april vanaf 18u30 op vlaamsparlement.tv. Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.